ОТ ИГЛА ДО УШИ #1: DJ Melo-D

Published on April 15, 2021 0 Comments

Йоо, седмичната ти доза хип хоп знание е тук! В пилотния подкаст на рубриката те запознахме с DJ DELightfull и неговата визия за ОТ ИГЛА ДО УШИ. (ако си го пропуснал, наваксай бързо от ТУК)

Време да се захващаме със същинската работа. Но преди това не забравяй, че ако искаш да получаваш на макс от материалите, които DJ DELightfull е подготвил, е необходимо да изслушаш и краткия подкаст по темата. В него DEL и Алегз (а.k.а. Малкото Подземие) под формата на диалог обсъждат допълнително видеата, като тънко се намесват и важни термини от диджеинга. Подкаста може да го слушаш в Anchor, Spotify, Google Podcasts и RadioPublic.

Очакваме твоите коментари и въпроси по темата под статията или във facebook. А сега нека да видим какво точно ни е подготвил DELightfull.•••


Ще започна рубриката с един от малкото диджеи в историята, които могат да се похвалят едновременно с това, че са подгрявали Кейти Пери, че са работили с Куинси Джоунс и че са печелили световни DMC и ITF титли. Melo-D е член на легендарното крю Beat Junkies. 

f30ff05d7012c20d3ef713837526c197.jpgDJ Melo-D e роден и израснал в Лос Анджелис, Калифорния. От 4-годишна възраст колекционира плочи. Започва своята диджей кариера през 1990 г. като член на диджей групата Modern Muzique, а през 1992 г. се присъединява официално към Beat Junkies. В средата на 90-те той вече е хедлайнер в големите нощни клубове и фестивали по цял свят. По същото време в праймтайма на най-добрите радиостанции в Л.А. той има собствено миксшоу.


Започвам с брилянтната му поредицата от кратки тематични сетове 'Puttin' It On Wax', от която той пусна 23 епизода миналата година. Трудно е да избера само един от всичките, но се спирам на третия, в който Melo-D прави реверанс към кралиците на рапа от втората половина на 80-е:


Сега ще се върна малко по-назад във времето. В края на 90-е Beat Junkies започват поредицата от микстейпове The World Famous Beat Junkies. Третата част, издадена пред 99-а, е дело на Melo-D. Освен че подборът на музика показва визията на Melo-D за качествен нов рап тогава, за мен интрото остава едно от най-легендарните скреч интрота на микс някога:


Наскоро Melo-D бръкна в архивите си от същия период и качи част от сет, който е звучал на живо по 92.3FM в неговото предаване The Beat. А какво е звучало по радиото през 98-а и как е било смесвано и представяно? Нека да чуем:


Вдъхновяващо е, че ветеранът е загърбил батъл годините си още в края на 90-е, но десетилетия по-късно показва, че е продължавал да доразвива скреч умения. Ето неговият епизод от поредицата със скреч рутини на Beat Junkies - Watch the Sound от 2014-а:


Миналата година отново доказа същото в този скреч шоукейс от изложението на NAMM (National Association of Music Merchants):


Приключвам с най-ценното интервю на диджей, което някога съм слушал. Освен почти всичко за кариерата на Melo-D в този подкаст епизод има още куп истории от клубната сцена на Калифорния през десетилетията (няколко хиляди души в зала освиркват спец частите - безценно), интересни детайли покрай бизнес и финансовата част на това да бъдеш радио диджей, собственик на онлайн бизнес в диджей сферата и преподавател в скреч училище:


•••


В подкаста споменаваме и минидокументалката за началото на крю Beat Junkies - For The Record:


Както и един микс на DJ Skill - International Hip Hop Ladies on the Mic

Discussion 0