ОТ ИГЛА ДО УШИ #2: L.Atipik & DJ Reiko

Published on April 22, 2021 0 Comments

Йо, йо! Четвъртък е, което означава само едно - нова статия с подкаст към рубриката "От Игла До Уши"!

Този път заедно с DJ DELightfull ще се разходим из творчеството на две дами от по-новата школа - L.Atipik и DJ Reiko. А междувременно в подкаста засягаме както някои DJ техники и термини, така и историята на първите официално организирани DJ шампионати. С други думи и статията, и подкаста отново станаха много интересни. Така че не ни остава нищо друго, освен да ти оставим връзки към подкаста и да преминаваме към статията.


Освен в Spotify, можеш да намериш "От Игла До Уши" подкаст и в Google Podcasts, AnchorBreakerPocket CastsRadioPublic и YouTube (но тук подкастите се качват със закъснение).•••


Започваме с първата DMC шампионка на Франция L.Atipik. Тя е на скреч сцената поне от 2016-а, но аз разбрах за нея, когато спечели Noob Supremacy Scratching през 2019-а - годината, в която аз не се чувствах готов за този батъл и нейната печеливша рутина ме убеди в това.

8dd77822f4405a40455ae0e03ab161e3.jpg


L.Atipik е позната в скреч средите като мелодичен грамофонист. През 2019-а спечели DMC Supremacy във Франция и се класира трета на световните финали на IDA в шоу категорията, в която не скоростта и трудността на изпълнението са приоритет за съдиите, а крайният резултат като музика и композиция. Ето и нейният сет:


С малко по-различна версия на третата рутина от това шоу участва и в категорията за скреч музика на Cut2Cut през 2019-а. Честно казано, зарадвах се, когато не я видях сред диджеите на този батъл миналата година, когато и аз участвах.


Вероятно любимото ми нейно изпълнение е в първия епизод от кратката ѝ поредицата La Loop. В него тя прави кавър на „The Healer“ на Ерика Баду. 


Със същия интересен сетъп и отново с наслагване на луупове на живо изпълнява и този чудесен джазиран и многослоен бийт в последния епизод от тази поредица. Аз лично реагирам със същото блаженство като котката ѝ, която седи мирно до левия грамофон. 


В момента L.Аtipik е част от безкрайно любопитния музикалния колектив Compagnie Rassegna. Не се наемам да описвам техния средиземноморско-балканско-източно-африкански фюжън. Преди няколко седмици тя сподели едно солово изпълнение, с което явно започва техният концерт, откакто е част от групата - нещо средно между така наречената съвременна класическа музика и бийт на Kno от CunninLynguists (класическите скречове също са безупречни):


•••


А сега отиваме в Япония. DJ Reiko има съвсем различен подход и залага предимно на бийтджъглинг. Reiko е и от малкото хора, които ползват 80-тарски рап, класически фънк и диско в рутините си.

6b27221da520cf8faee8a1db1fb5d554.jpg


Предлагам първо да изгледате и изслушате сета, с който става трета на DMC в Япония през 2018-а: 


Японската диджейка работи и с малката си дъщеря. Reiko и Robot Sora са първото подобно дуо в историята на диджеинга. Няколко пъти хора, които са попаднали на различни популярни видеа с деца диджеи, са ме питали за мнение - смятам, че най-интересните изпълнения са именно техните. За начало предлагам сета, който ги класира трети на онлайн световните финали в шоу категорията на IDA миналата година:


Ако имате деца, пуснете им това:


И последно - нещо за феновете на RUN-DMC:

Discussion 0