ОТ ИГЛА ДО УШИ #4: DMC World DJ Championships 2021

Published on May 06, 2021 0 Comments

Честит Гергьовден! Честит ден на храбростта и Българската армия!

Честит празник и на нас!? Не, не, нямаме Георги в екипа и освен че храбро се борим за обединена хип хоп общност в България, не бихме казали че сме част от армията. Днес обаче рубриката ни От Игла До Уши става на един месец! От един месец всеки четвъртък заедно с DJ DELightfull те запознаваме с диджей или група от диджеи. До сега разгледахме творчеството на DJ Melo-D, L.Atipik & DJ Reiko, DJ Woody, а  пилотния епизод го посветихме на самия DJ DELightfull.

За да отбележим този мини празник, решихме да предложим нещо по-различно от основната концепция на рубриката. Днес обект на статията и подкаста е един от най-значимите формати в диджей света - DMC World DJ Championships и по-конкретно, това което са ни подготвили организаторите на състезанието за 2021 г. Но стига толкова уводни приказки, сигурни сме, че спечелихме вниманието ти. 

Освен в Spotify, можеш да намериш "От Игла До Уши" подкаст и в Google Podcasts, Anchor, Breaker, Pocket Casts, RadioPublic и YouTube (но тук подкастите се качват със закъснение).

И не забравяй, правим всичко това за теб, така че очакваме коментарите и въпросите ти по темата под статията или във facebook. А сега нека да видим какво точно ни е подготвил DELightfull.•••


Oт гледна точка на батъл сцената тази година несъмнено ще е разочароваща – заради липсата на истински събития за втора поредна година, но и отличаваща се – защото през 2021-а ще има рекорден брой формати на онлайн скреч състезания. Угаждам на Алегз, която каза, че би било добре да разгледаме какво предстои.

d77f13dd7da66a094513ddd3647d90c6.jpg


Новините за новите категории и графика на DMC са всъщност съвсем пресни – в предния ни подкаст епизод споменах, че току-що съм ги прочел. От DMC явно търсят начин да ангажират повече публика в пренаситения пандемичен интернет, а също така искат и да постигнат нов баланс на фона на засилващи се, но съществуващи отдавна оплаквания от страна на фенове и слушатели – сетовете са твърде технични, но шумни и неразбираеми; на хората от по-старото поколение им липсват аналоговите плочи; на много хора, следящи или занимаващи се с това изкуство, им липсват старите ITF категории. Вероятно затова тази година ще има рекордните 7 категории.

1edee0a17f5161cbfe591076ad8fa40a.jpg


Категорията за скреч изпълнения на портативни грамофони съществува от по-миналата година, а елиминациите вече минаха.

Промо видео на Reloop с техния портативен грамофон и четирима ветерани.


Отделна бийтджъглинг категория на което и да е световно състезание не е имало от 2005-а, когато за последен път се провежда световният турнир на ITF. Срокът за всички рутини за елиминационния кръг е тази събота. А по-късно тази година ще е редът и на отделната скреч категория. Защо тя е различна или би могла да бъде различна от фрийстайл скреч състезанията, по-любопитните могат да научат в подкаст епизода ни!

Легендарният финал на второто издание на ITF, когато те въвеждат отделни скреч и бийтджъглинг категории.


В отговор на феновете на аналоговия формат, които смятат, че опасността от прескачане на иглата, смяната на плочи и лепенето на стикери върху плочите са основни части от батъл изпълнението, DMC въвеждат отделна категория – all vinyl.

Класическият сет на Klever от финалите на DMC през 2001-а, когато дигитални системи все още няма.


Допълнително ще има категория, в която според информацията, достъпна сега на сайта им, ще се търси баланс между техничност от една страна и фънки стил и музикални идеи от друга. Наречена е Foundation. Ще са позволени каквито и да е допълнения към сетъпа освен грамофони и миксер. Според моите разбирания това е сходно с шоу категорията на IDA, която споменахме, когато представяхме L.atipik, с единствената разлика, че DMC Foundation е задължително солова.

Изпълнението на FAB3R на финалите на шоу категорията на IDA през 2010-а с Vestax Controller 1, MIDI контролер, бас китара и wah wah педал.


За сметка на това DMC връщат несъстоялата се от 2017-а насам отборна категория. Именно този формат е родил някои от изпълненията, които според мен са достигнали най-широка публика извън диджей средите.

Световните шампиони на отборната категория за 2017-а Brace и Vekked от Канада.


Паралелно с тези 5 нови категории ще текат и обичайните формати на DMC – DMC Supremacy и национални кръгове с 6-минутни сетове, последвани от (най-големите, най-важните?) световни финали.

Всички рундове на първия DMC Supremacy шампион DJ Kodh от Франция.


Отделно от DMC в подкаст епизода ще си поговорим за останалите по-престижни състезания, които предстоят тази година. Ако пък нищо дотук не е представлявало такъв интерес, подканваме ви да наваксате с миналите епизоди, както и да ни питате, ако има нещо за питане, и да ни кажете какво дотук е било интересно, и какво – не. Следващата седмица се завръщаме с по-малко приказки и повече материали от най-опасния зад грамофоните в Бразилия.

Discussion 0