ОТ ИГЛА ДО УШИ #5: DJ Erick Jay

Published on May 13, 2021 0 Comments

Йо, йо, днес отново е четвъртък и отново е време за доза диджей знание! След лекото отклонение от концепцията на От Игла До Уши, в което миналата седмица коментирахме един от най-значимите формати в DJ света - DMC и това, което организаторите са подготвили за 2021 г. (Намери материалите ТУК) В петата статия и съответно подкаст DJ DELightfull ни запознава с DJ Erick Jay, който всъщност е един от претендентите за титла от DMC и тази година. А още по-любопитното е, че DEL също мери сили в същата категория, факт, който коментираме повече в подкаста. Който освен в Spotify, можеш да намериш и в Google Podcasts, Anchor, Breaker, Pocket Casts, RadioPublic и YouTube (но тук подкастите се качват със закъснение).

И не забравяй, правим всичко това за теб, така че очакваме коментарите и въпросите ти по темата под статията или във facebook. А сега нека да видим какво точно ни е подготвил DELightfull.•••


Тази седмица ще разгледаме работата на бийтджъглинг страшилището Erick Jay. Подобно на Рейко и L.atipik, за които си говорихме преди три седмици, бразилецът калява умения на грамофони от много години, но изгрява на международната скреч сцена сравнително по-скоро. По собствените му думи пътешествието започва в края на 90-те, а първият успех на бразилска почва е през 2006-а.

f3a9628cdee313bbba8586e093f92d73.jpg


До 2015-а е многократен национален шампион в Бразилия, но именно тогава идват първите му големи постижения - вицешампион на DMC Supremacy и трети на онлайн DMC, сетът откъдето е моят избор за увод в стила му:


Година по-рано Erick Jay сподели едно изпълнение, което спокойно също би могло да бъде батъл сет. Обръщам му внимание специално заради последната рутина с класиката на M.O.P. „Cold As Ice”: 


През 2016-а спечели две световни титли – тогава той победи японеца Fummy на финала на DMC Supremacy и японеца Dom Auto на финала на IDA Technical. Ето и целият финален рунд от DMC: 


Трета световна титла Erick Jay спечели по-миналата година, когато направи един малко по-клубно ориентиран, но все пак леснослушаем и изключително креативен сет за DMC Online: 


Независимо колко фънки е стилът на някой диджей, батълите са агресивни, интензивни и странни за по-широка публика. Според моя опит това е особено вярно за сетове, които са пълни с бийтджъглинг рутини. Затова нека видим няколко неща, които показват другата страна на Erick Jay. На първо място – едно изпълнение с барабаниста Sorry Drummer, което е сред най-любимите ми неща на грамофони от миналото десетилетие:


В следващото кратко изпълнение от поредицата на Serato „From The Studio” Erick Jay показва своята интерпретация на вечната класика „Planet Rock”:


Една по-скорошна изява на Erick Jay, която слушах, беше сет със знакови рап парчета от Бразилия, изровени от неговата колекция – нещо, което обезателно ще е интересно на тези, които се интересуват и от неанглоезичните рап сцени по света.


А с рутината от видеото по-долу Erick Jay участва в елиминациите на бийтджъглинг категорията на DMC и се класира четвърти, което му гарантира място на финалите. Сред финалистите освен той и още половин дузина ветерани е и вече споменатата Рейко, както и самият аз. Ще бъде интересно!

Discussion 0