ОТ ИГЛА ДО УШИ #6: Mr Thing

Published on May 20, 2021 0 Comments

Хей йоо, ето че пак сме тук с нова статия! DJ DELightfull отново е помислил за нас и ни е подготвил палитра от любопитни материали. Които обсъждаме един по един в подкаста, където можете да чуете и още интересни факти за диджея, обект на тази статия.

С всяка следваща публикация и подкаст ние се доближаваме повече до крайния резултат, който си представяхме - а именно приковаващи вниманието материали и кратки подксати, в които да научим повече за тях. Този път разговора ни с DEL се побра в 24 минути, обхвана цялата статия + някои други подробности. Можете да ни слушате както в Spotify, така и в Google Podcasts, Anchor, Breaker, Pocket Casts, RadioPublic и YouTube (но тук се качват със закъснение).•••


Тази седмица отново ще се занимаем с емблематичен за британската сцена диджей – Mr. Thing. Този път ще има изключително много материал за гледане и слушане, така че ще се опитам да съкратя въведението и обясненията и да оставя творчеството да говори само.42d865f516484c5f2ac2d647fc4c64fe.jpg


Mr. Thing пробва грамофони през далечната 1987-а, но за първи път стъпва сериозно на местната сцена години по-късно като член на световноизвестното диджей крю Scratch Perverts. Преди да разгледаме уникалните му батъл изпълнения, предлагам на нашите читатели микстейпа “B-Boys Revenge: History in the Making” от 1998-а: 


Ще се старая основният фокус на статията да е соловото творчество на Mr. Thing, което като обем далеч надхвърля това с крюто (на което той спира да е член след 2000-та година). Но няма как да не спра поне на култовия им сет от първото в историята отборно DMC през 1999-а, когато те взимат световната титла: 


През всичките години от края на 90-те до 2001-а всички членове на крюто се състезават и отборно, и солово. През 2000-та Mr. Thing печели първото място във Великобритания, побеждавайки сред много други зверове и DJ Woody, за когото говорихме преди няколко седмици. Ето и сетът от тогава: 


В същата година Mr. Thing колаборира с бийтбоксъра Killa Kela. Общият им микстейп на име “Antistatic Mouthwash” е официално издаден от тогавашния лейбъл на DJ Vadim. Суров, неподправен, изпълнен с убийствен бийтбокс и батъл рутини на грамофоните наред с миксовете и класическата селекция - смятам, че този микстейп е добро огледало на духа на правенето на хип-хоп в тези години: 


На този етап Mr. Thing е вече утвърден и пътуващ диджей. Наскоро в интернет изплува рядък материал от негов сет в Ротердам през 2001-а. Последната част от него всъщност са рутините от DMC, но препоръчвам първите пет минути: 


А сега предлагам един проект, който доскоро не знаех, че има и видео клип. През 2003-а германецът Marc Hype, тогава познат само като DJ Hype (да не се бърка с британския дръм енд бейс диджей) издава дебютен солов албум като продуцент и грамофонист и кани Mr. Thing да участва в едно парче, което става и част от саундтрака на култовия филм за графити културата “Whole Train”:


В последните десетина години виждаме една по-спокойна страна на Mr. Thing, който през всичките години очевидно е трупал впечатляваща колекция. Във всяка по-голяма платформа може да откриете поне няколко негови сета, с които гостува на различни онлайн предавания и радиа. Предлагам първо един от двата му сета за квалитетното Boiler Rooms: 


Ето и един хип-хоп ориентиран микс, с който е бил на гости на онлайн шоуто на британското продуцентско и диджей дуо The Nextmen: 


Тук Mr. Thing по-рано тази година представи наскоро излязлото специално издание на “Welcome to Detroit” на J Dilla с безупречните си умения на седеминчови плочи: 


Нека разгледаме набързо и работата на Mr. Thing като продуцент и автор на компилации. През 2005-а излиза компилацията “The Kings Of Hip Hop” от британския лейбъл BBE, която е дело на Mr. Thing и... DJ Premier. Всъщност обаче аз искам да обърна внимание на неговата собствена серия от компилации за същия лейбъл, наречена “Strange Breaks & Mr. Thing”. Първата ѝ част преди години беше моето първо въведение в малко по-дълбоките дебри на музиката на 60-те и 70-те. Тя излиза през 2008-а, а до 2014-а излизат три. Предлагам само едно парче от „Strange Breaks & Mr. Thing I”, за да добиете представа: 


А междувременно Mr. Thing компилира и издание, подготвено заедно с DJ Spinna, и става член на диджейския колектив и радио предаване 45 Live (всички сетове за радиото са архивирани в Миксклауд и са горещо препоръчани)… Но преди да е станало прекалено дълго за нетърпеливите читатели, не мога да не се спра и на поне един от проектите, в които Mr. Thing прави бийтовете – нека да е най-скорошният. През 2018-а излиза албумът на Mr. Thing и Micall Parknsun “Finish What We Started”. За емсито не знам много, освен че е дебютирал още през 2005-а в инди лейбълът на Braintax – Low Life Records. Целият албум с Mr. Thing е порция безкомпромисен буум бап и бибойски брейкове, завършена със соул привкус. Предлагам този трак от него, който е и подобаващо завършващ с убийствено скреч соло: 

Discussion 0