ОТ ИГЛА ДО УШИ #8: DJ Brace

Published on June 03, 2021 0 Comments

Хей, хеей, ето че отново дойде онова време от седмицата, в което с DJ DELightfull проследяваме творчеството на активен към момента диджей или група от диджеи. Както DEL обяви в предишния подкаст, днес обект на поредицата ни е канадският DJ Brace. За това в подкаст №8 първо ще обсъдим накратко канадската DJ сцена, после ще преминем през уникалната продуцентска кариера на Brace, няма да пропуснем и завидните му батъл умения, а като за финал ще погледнем по-глобално на диджеинга, разбивайки мита за откраднатия от скреч диджеите DMC шампионат. Да, и този път ще ти бъде мноого интересно! Можеш да ни слушаш както в Spotify, така и в Google Podcasts, Anchor, Breaker, Pocket Casts, RadioPublic и YouTube (но тук се качват със закъснение).•••

Тази седмица за първи път ще говорим за диджей от Канада. Brace е трикратен световен шампион, но и награждаван продуцент с редица солови проекти и колаборации зад гърба си. Според мен Brace е най-добрият бийтмекър сред по-сериозните търнтейбълисти. Затова няма да следвам хронологията на кариерата му или да започна с батъл сетовете, а първо ще покажа уникалния начин, по който съчетава грамофонизъм с изпълняване на авторски бийтове на живо.85ada10387ab8d2c453d8aa1af1d564a.jpg


Brace съчетава скречове и продуциране по уникален начин и всъщност на живо изпълнява предимно негова авторска музика. Как звучи и изглежда това, предлагам да разберем най-напред от това видео, в което слушаме парчето „Abra Kabra“ от eдноименното EP с Kabanjak от 2012-а: 


Дебютното издание на Brace всъщност е колаборация с емси от 2005-а година, но първият солов проект, който показва визията за творечството му оттам нататък, излиза през 2008-а и се казва „The Electric Nosehair Orchestra In Nostomania”. Две години по-късно Brace основава собствен малък лейбъл на име Nostomania Records и издава продължението на същия проект – “The Electric Nosehair Orchestra In Synesthasia”. Две парчета от този албум имат видеа. Едното изглежда повече като по-традиционно, но интересно снимано и монтирано скреч видео: 


Другото видео е анимация, дело на Марилия Погиали. Имената на траковете в албума са “NH” плюс съответния номер на парчето в траклиста. “The Electric Nosehair Orchestra In Synesthasia” обаче нарочно започва от “NH15“, защото първите 14 части от сагата са в предишния албум. 


През 2017-а излиза последната част от трилогията и най-внимателно планираният албум по думите на Brace. Името му е „Apatheia“. В следващото видео той всъщност изпълнява парчето „Beyond” от него:


Наскоро Brace гостува на едно радио предаване и освен тракове от по-скорошни проекти сетът му включва по-непознати негови ремикси, както и няколко парчета на други търнтейбълисти, които работят в същото направление:


В началото обаче казах, че Brace е трикратен световен шампион. Няма начин да пиша за него и да не включа сетът му от DMC онлайн през 2016-а, който му носи световна титла. Позволявам си да кажа още едно „най“ в този материал – това е един от най-добрите солови 6-минутни батъл сетове в цялата история на скреч състезанията: 


Но Brace е на батъл сцената още от края на 90-те. През 2004-а печели канадската DMC титла и за щастие този ранен сет също е архивиран в YouTube канала му:


Не по-малко легендарни са и сетовете му в отбор с Vekked под псевдонима The Fresherthans. Един от печелившите сетове вече споделих преди три седмици, когато говорихме за новостите в DMC, а сега предлагам най-популярното и най-приятно заснето видео на двете машини: 


Нещо, което ми се иска да не пропускам, е увлечението на Brace към портативните диджей играчки и скречирането на различни места по света. Малко повече подробности за това може да чуете в подкаст епизода, а тук споделям само това видео от Китай:


На базата на пътуването си в Китай Brace прави цяло EP, в което всеки трак взима по нещо от някое видео, снимано на място там, но го доразвива в нещо повече от скреч фрийстайл с портативен грамофон. Това EP е достъпно за безплатно сваляне на Bandcamp страницата му и в папката има и снимки с местата, на които са именувани траковете. Но сега ще обърна внимание на по-традиционно звучащата част от творчеството му. Първо - колаборация с групата Brown Bag AllStars от 2011-а година с готин видеоклип:


А ето и един ремикс на колаборацията между Ancient Astronauts и легендарните The Pharcyde:


Сред много парчета, в които Brace е поканен да направи кътовете, е и един ранен трак на Action Bronson:


Не ми се струва удачно обаче да приключа с класически буум бап, защото Brace е експериментална натура и човек, който винаги се е стремял към по-непознатото и по-необичайното. Затова последното видео в статията ще е концертът за грамофони и оркестър, композиран от Габриел Прокофиев и изпълнен от Orchestre Francophonie и DJ Brace:


Discussion 0