ОТ ИГЛА ДО УШИ #9: Tommy P-Nuts & Statik

Published on June 10, 2021 0 Comments

Йо, йо! Честит четвъртък! Готов ли си да се запознаеш с Tommy P-Nuts & Statik? А ако вече си чувал за тях, готов ли си да научиш нещо ново и да добавиш още една частица към този диджей пъзел? DJ DELightfull отново е събрал най-интересното от творчеството на двама батъл диджеи от Великобритания. Прочети статията, запознай се с материалите към нея и се пускай подкаст епизода! В него ще чуеш още любопитни факти и истории около двамата диджеи, а накрая, както обеща DEL, има кратко обобщение на използваните от нас диджей термини.

Можеш да ни слушаш както в Spotify, така и в Google Podcasts, Anchor, Breaker, Pocket Casts, RadioPublic и YouTube (но тук се качват със закъснение).•••


Тази седмица отново е ред на диджеи, които се състезават активно и в момента. Ако не си е проличало досега, имам особен сантимент към британската скреч сцена. Statik и Tommy P-Nuts са базирани в Манчестър. И двамата са печелили IDA във Великобритания, а Statik става първи и на DMC през 2018-а. През 2019-а се състезават отборно в шоу категорията на IDA, печелейки британската титла и представяйки страна на световните финали – това е и основната причина да са заедно в тази статия. Първото видео за тази седмица е техният сет от финалите в Краков:


•••


e06253d945d725b3f2ec1f6a626853ce.jpg


Сетът, с който Statik печели соловата си национална DMC титла година по-рано, е изключително силен и с чудесен подбор на парчета: 


Рутината от гостуването му в поредицата „From The Studio“ на Серато показва и по-тежката страна на Statik: 


Ето и едно малко по-старо изпълнение с подобно звучене, в което също показва завидни умения и на скречове, и на бийтджъглинг: 


По-миналата година Statik завършва няколко интересни микса, придружени с видеоколажи с кадри от класически хип-хоп филми и рап клипове. Всичките са посветени на така наречената златна ера на американския рап, а моят любим е съставен изцяло от парчета от неповторимата 1994-а година: 


•••


c996e9dc94706606ad87b33bb260794d.jpg


А сега повече за соловото творчество на Tommy P-Nuts – започвам със сета, който печели британската IDA титла в шоу категорията и го изпраща на световни финали. Малко се отдръпваме от хип-хоп звученето, но освен че е изпипано и добре построено, изпълнението определено се отличава на фона на останалите участници от същата година: 


A Tommy P-Nuts е техничен и изключително бърз скречър, но освен това свири на пиано и прави бийтове – нещо, на което явно отделя повече време напоследък. Ето как той съчетава двете: 


Този сет от елиминациите на IDA Technical във Великобритания миналата година му осигурява място сред финалистите, които впоследствие побеждава и така печели националната титла и в тази категория. Първата рутина с трак на Stro Elliot е една от любимите ми за 2020-а: 


Преди 6 години уменията му не са толкова изшлайфани, но все пак съм фен и на това фънки изпълнение:

Discussion 0