ОТ ИГЛА ДО УШИ #10: DJ Yoda

Published on June 17, 2021 0 Comments

Хеейй, хеййй честит четвъртък! Днес с DJ DELightfull ти представяме DJ Yoda. Имаме куп любопитни материали, които обсъждаме в подкаста. Да, и този път ще ти бъде мноого интересно! Малко по-къснo ще го качим както в Spotify, така и в Google Podcasts, Anchor, Breaker, Pocket Casts, RadioPublic и YouTube (но тук се качват със закъснение).•••


Тази седмица за първи път ще говорим за грамофонист, който не се е състезавал в DMC или други турнири. От една страна, това е изключение от правилото, че повечето диджеи, започнали със скречове, са се състезавали за кратко или за по-дълго, даже невинаги да са известни с това по-късно. От друга страна, някои от най-видните и най-креативни представители на бранша не са стъпвали на батъл сцената – Kid Koala, Cut Chemist… но тази седмица ще разгледаме творчеството на DJ Yoda. 

b2f3ebd06314ffbdc6f98685c25ecb8f.jpg


•••


Yoda се захваща с грамофоните през първата половина на 90-те. Пуска по клубове още докато е студент в Уорик. Първият му по-значителен проект е нелицензиран микстейп на име „Piano Breaks“, който разпрострава сам на касетки в магазини за плочи.

Впоследствие Yoda е забелязан от лейбъла Antidote и поканен да направи официален микстейп за тях в неговия вече отличаващ се неортодоксален стил. Това води до излизането през 2001-а година на първата част на дълга поредица „How To Cut and Paste”. Първите две части са изцяло хип-хоп ориентирани и са абсолютна класика в cut’n’paste жанра. Какво точно означава това, може да разберете в първата половина от подкаст епизода към този материал. Препоръчвам да се слуша от-до:


Освен скречове, мешъпове, странни скитове и ремиксиране „на живо“ на два грамофона втората част на микстейп поредицата вече включва и авторска музика. Годината е 2002-а. Това парче с любимците ми People Under The Stairs е част от „How To Cut And Paste Vol. 2“:


През тези години Yoda вече добива популярност, изпълнява на живо редовно и прави цял куп микстейпове, но през 2006-а излиза дебютният му албум. В него са преплетени доста елементи от правенето на микстейп – от скитове, скречове и преливащи без пауза части до резките контрасти между песни от албума, които го правят сравнително хаотичен. Въпреки това албумът е ъндърграунд класика от британската сцена, а за мен парчето с Jungle Brothers от него е вечен парти хит:


Yoda се занимава с аудио-визуален грамофонизъм от първия момент, в който това е технологично възможно. Един от по-ранните проекти, които можем да намерим в YouTube, е сет, който е като колаж, посветен на историята на DMC батълите. Yoda го изпълнява като шоукейс по време на световните DMC финали през 2009-а:


В годините след това Yoda прави аудио-визуалните преставления своя запазена марка. Някои от най-отличителните и спечелили огромна популярност са „Yoda Goes Sci-Fi“ и „Stranger Things“, който е на тема Хелоуин, но отново представлява пъзел от филмови сцени, реплики и откъси. Подходящо за формата, който повече прилича на филм с музика, изпълнена на живо, отколкото на диджей сет, първият от споменатите си има трейлър: 


През 2016-а Yoda гостува на Serato и показва част от „Stranger Things“ в неговия епизод на поредицата „From The Studio“:


По принцип избягвам видеа, снимани с телефон и съответно с лошо аудио качество, но за жалост това беше единственото, което намерих, на което можем да видим и чуем по-голяма част от този проект:


Същевременно Yoda не спира и работата си като хип-хоп продуцент и през 2014-а издава вече третия си албум на име „Breakfast of Champions“. От него държа да ви споделя парчето „Click“, придружено от чудесното анимирано видео на Джони Бърснел:


Преди две години излиза и според мен най-впечатляващият и най-амбициозен албум на Yoda „Homecooking“. Той е меланж от жанрове, а присъствието на грамофоните е балансирано, мелодично и изкусно. Препоръчвам целия албум, но тук включвам единсвената песен, която има и клип:


Малко преди албума Yoda пуска едно парче в платформата Бендкемп, което държа да не пропускам най-вече заради чудесното дълго скреч соло:


По време на пандемията Yoda е изключително активен онлайн, но както може би много от вас знаят, вече от известно време запазването на видео и аудио архив в платформата Twitch не е възможно, затова предлагам единствено последното му участие, преди да бъде изтрито. Интересно е, че този аудио-визуален сет е изпълнен на живо пред скромна публика, но и едновременно излъчен в Twitch:


От ограничения архив от пандемичните години можем да намерим на Инстаграм страницата му и един сет по случай Международния ден на жената, в който няма визуалната част, но Yoda демонстрира чудесния си усет и плавно смесване в по-традиционни миксове.

Discussion 0