ОТ ИГЛА ДО УШИ #11: DJ Cutler

Published on June 24, 2021 0 Comments

Хей йоо, ето че пак сме тук с нова статия! DJ DELightfull отново е помислил за нас и ни е подготвил палитра от любопитни материали. Oбсъждаме ги един по един в подкаста, където можете да чуете и още интересни факти за диджея, обект на тази статия.

С всяка следваща публикация и подкаст ние се доближаваме повече до крайния резултат, който си представяхме - а именно приковаващи вниманието материали и кратки подкaсти, в които да научим повече за тях. Можете да ни слушате както в Spotify, така и в Google Podcasts, Anchor, Breaker, Pocket Casts, RadioPublic и YouTube (но тук се качват със закъснение).•••


Тази седмица ще говорим за един изключително задълбочен колекционер, микстейп диджей, който е и част от рап група. DJ Cutler е от Бъфало, което се намира между Ню Йорк и границата с Канада. Една трета е от джаз хоп формацията Pseudo Intellectuals, в чиито албуми присъствието на неговите скречове е силно застъпено. За Cutler всичко започва през втората половина на 90-те, тогава се състезава и на местните кръгове на DMC, но впоследствие се отдава изцяло на ровенето на плочи, издаването на миксове, на албуми с групата и изпълняването на живо.

511a2b702b83e6ec8221de4d655ca77c.jpg


•••


Започвам не хронологично, а жанрово. Преди да споделя част от впечатляващия му каталог от миксове, предлагам това фрийстайл видео, в което Cutler показва своите умения зад колелата от стомана с две копия от рап класика:


В следващия линк виждаме промо на проекта „1994“, в който Cutler селектира както знакови парчета от 1994-а година, така и по-неизвестни такива, добавяйки сериозна доза грамофонизъм:


Друг жесток микс е този, посветен на N.W.A. и всички свързани с тях изпълнители и творчеството им между 1987-а и 1990-а:


А сега е време за соул и фънк. Следващият микс е подготвян конкретно за участие и е изграден изцяло от седеминчови плочи с преиздадени от култовия лейбъл Jazzman Records най-вече 70-тарски класики.

 

Проектът „Blue Collar Funk” е в колаборация със Scott Down, друг диджей и колекционер от Бъфало, с когото искат да бръкнат в дебрите на музиката, тръгнала от там от края на 60-те до началото на 80-те. Интересното е, че градът е родното място на изключително големи имена като Grover Washington, Ronnie Foster и Lonnie Liston Smith. В този микс обаче двамата диджеи целят да бръкнат малко по-надълбоко, а ето го и резултатът:


Най-скорошният микстейп на Cutler всъщност е... заедно с мен. Отначало мислех да го пропусна, защото тези статии не са мястото за самореклама, но самият той ми каза, че “Bridging the Gap” е от любимите му неща, излизали от неговите ръце. Радвам се, че така мисли за първия ни общ проект, а ето го и целият микс:

или

Други заслужаващи споменаване проекти на Cutler са поредицата “Newer Sounds For Older Souls” и миксът с мешъпове между класически брейкове и песни на Beatles. Всичко това може да бъде намерено в Миксклауд профила му, но сега е време да поговорим за музиката на Pseudo Intellectuals. Тази година излезе техният трети пълносвирещ албум “Only Build For Food & Drinks” за британкия лейбъл Chopped Herring. Споделям парчето, което според мен най-добре показва креативният подход на Cutler в подбора на фрази за скречове в песни. “Porkchop Sandwiches” от последния албум на Pseudo Intellectuals:


Говорейки си с Cutler, винаги ми е правило впечатление, че колекцията му е съчетана със слонска памет и енциклопедично знание. Не само за години, лейбъли и албуми, а и за участващи музиканти, истории покрай музиката и най-вече: текстове на емсита. Докато аз мисля кои вокали подхождат на даден бийт и какви точно скреч комбинации да направя на дадено темпо, Cutler може без дълго замисляне да се сети за части от куплети изцяло на темата, която му трябва, и да изгради своеобразен диджейски куплет – едно съвсем отделно умение в изкуството на скреч диджеинга. Ето още един пример за това от албума „Resourceful Illery”, в който парчето „Round Midnight” е нещо като удължена интерлюдия, в която говоренето прави само Cutler:


Миналата година групата издаде концептуален инструментален албум на име „A Late Stage Malaise”. В него няма рапиране, а подобно на „Round Midnight” говоренето е оставено в ръцете на Cutler, но този път от първия до последния трак. Темата, която се следва през цялото време, е лявото политическо мислене на всички членове на групата, а в отговор на какво решават да направят такъв проект, може да прочетете в миналогодишното им интервю за The Find Mag, което е в по-следващия линк. Първо, ето един трак от „A Late Stage Malaise”:


Освен повече за този албум в интервюто може да разберете още за ранния период на групата, годините на непрекъснати турнета в САЩ и погледа им върху собствената им музика сега.


Междувременно Pseudo Intellectuals са почти готови със следващия си албум, Cutler започва работа върху микс, посветен на соул музиката от 60-те, а скоро заедно с него трябва да се захванем и с Bridging The Gap II. Повече интересни детайли и истории за всичко, което споменах досега, в подкаст епизода. Завършвам с нещо за всички b-girls и b-boys, в което отново чуваме Cutler в скреч припева:

Discussion 0