ОТ ИГЛА ДО УШИ #12: Swiftstyle и Dopez

Published on June 30, 2021 0 Comments

Днес сме ви приготвили двама диджеи - Swiftstyle и Dopez. Развързвайте слушалките и пускайте видеата, а после и подкаста. Можеш да ни слушаш както в Spotify, така и в Google Podcasts, Anchor, Breaker, Pocket Casts, RadioPublic и YouTube (но тук се качват със закъснение).


•••


Статията днес е за двама диджеи от тексаските скреч кръгове – Swiftstyle и Dopez. Първият е ветеран, а вторият сравнително по-ново лице на сцената. И двамата са изключително технични скречъри, но се развиват в съвсем различни посоки. 


68aff4f1ec780d8f643febc5be4a3679.jpg


Swiftstyle е най-познат със своя скреч влог, който започва още преди 8 години. Каналът му в YouTube е изключително популярен и заради епизоди на влога, показващи срещи с различни диджеи в различни градове и държави, и заради ревютата на скреч плочи – нещо, което всъщност само той прави така подробно и професионално. Повечето от тези видеа все пак включват по един убийствен скреч фрийстайл с неописуемата прецизност или интересна импровизация със съответното издание. Първото видео, което предлагам тази седмица, е изрязано от клипа, в който демонстрира Practice Yo Cuts Vol. 6 на Richie Ruftone:


Много бих искал някой ден да чуя цял албум или EP със скреч музика от Swiftstyle, защото мелодичните му импровизации с по-експерименталните скреч плочи са жестоки. В следващото видео той показва и използва изданието Improvise Wisely на чилиеца Redmist (от 2:20 натам):


Подобно изпълнение с луупове на живо има и в ревюто на Swiftstyle на Phonosophy на Modusoperandi, което е група, формирана от Redmist:


Преди няколко години Swiftstyle основава и собствен лейбъл, от който досега е издал две скреч пособия, последното от които споменах в статията за Chicago Turntablist Authority – именно Phrase. Следващото видео е промо на тази плоча, а и бийтът, и кътовете са на Swiftstyle:


Последното негово изпълнение, което подбрах за статията, е този фрийстайл, в който виждаме трудно достижими нива на флоу и техничност:


•••


9d59217e2995ddd1e20d9f8c0e1a159c.jpg


Dopez е най-познат като батъл диджей. От единственото интервю, което намерих, разбрах, че той е роден през 1993-а и се състезава от 18-годишен. През 2015-а на финалите на DMC в САЩ прави изключително солиден сет за диджей, занимавал се сравнително кратко. Изпълнението не го класира в топ 6, но със сигурност си заслужава слушането (от 2:25 натам):


Две години по-късно в този фрийстайл виждаме следващо ниво на скорост и разнообразие от скреч техники:


Междувременно Dopez развива успешен YouTube канал, в който качва кратки уроци и инструкции за скречове и бийтджъглинг. Повече за това – в нашия подкаст епизод. А сега предлагам сетa му от финалите на DMC през 2019-а, когато става четвърти:


Миналата година в рамките на виртуалното случващите се батъли по цял свят DMC в САЩ решиха да проведат скреч категория за първи път в историята на турнира (в епизод #4 говорихме за новите категории в DMC – разликата между миналата и тази година е, че скреч категорията през 2020-а беше само национален кръг в САЩ без световен финал). Dopez става вицешампион с този убийствен сет:


През годините тексаският диджей е имал дълги месеци, в които изчезва от онлайн пространството. Въпреки че сега е един такъв период, съдейки по все по-добрите класирания и все по-впечатляваща техника, тепърва ще има какво да чуем от него. За край предлагам един фънки скреч фрийстайл от тази година:Discussion 0