ОТ ИГЛА ДО УШИ #13: Robert Smith

Published on July 08, 2021 0 Comments

Йо, йооо, в случай че не следите кой ден от седмицата е, защото лятото е петъкът на годината. Ние сме тук с DJ DELightfull да ви напомним, че е четвъртък и е време за какво? Да, освен че трябва да си стягате багажа за морето или планината, към които се надяваме да пътуваме всички (защото лятото е момент за мноого екскурзии). Време е за "От игла до уши", разбира се! И точно в контекста на настоящия сезон и супер яките фестивали днес DEL насочва вниманието ни към един диджей, който ще видим съвсем скоро на Vola Open Air '21.

Прочети статията, запознай се с подбраните материалите, а пускай подкаста, където коментираме по-задълбочено творчеството на Robert Smith.

До тогава, можеш да ни слушаш предишните епизоди както в Spotify, така и в Google Podcasts, Anchor, Breaker, Pocket Casts, RadioPublic и YouTube (но тук се качват със закъснение).•••


В България рядко гостуват реномирани скреч диджеи. Другата седмица на българска почва ще са част от Dusty Donuts, включително Robert Smith – един от най-активните грамофонисти на хип-хоп сцената в момента, затова и тази седмица материалът е посветен на него.

ece8182d8b57c2013a882915c5ce40bb.jpg


Най-старите миксове в каналите на Robert Smith са качени около 2012-а, но в интервю през 2018-а той казва, че се занимава вече от 15 години. Фокусът в статията обаче ще е върху рутини и скреч изпълнения, затова превъртаме лентата до 2017-а, когато той започва да е много по-активен в социалните медии и когато печели DMC в Германия. Видеото от събитието може да се намери в канала му, но в този случай предпочитам домашното видео с този батъл сет заради чудесния изглед над фейдъра и грамофоните:


Същата година Robert Smith влиза в топ 3 на един по-непопулярен онлайн батъл, който вече не със състои, но който също е имал изключително сериозна конкуренция. Ето и сетът му от финалния рунд:


Отново през 2017-а още преди официално да стане член на Dusty Donuts, той записва този чудесен минимикс с издания на седеминчови плочи на немското крю. Според мен от него може да се добие и добра представа какъв звук можем да очакваме другата седмица на Вола:


През 2018-а, когато излиза убийственият сингъл на Method Man и DJ Nu-Mark „Zodiac Killah”, Robert Smith унищожава акапелата и бийта по следния начин:


През последните три години се появяват голям брой разнообразни колаборации. Първото, което искам да покажа, е това видео с част от крюто в действие от домашното студио на Robert Smith: 


Преди две години се появява и проект на диджея с двама музиканти. Бандата се казва 3’s A Crowd, а засега това, което виждаме от тях, са едноминутни кавъри на култови песни, примесени с ритмични фънки скречове. Осмото видео от поредицата им е едно посвещение на стари фънк хитове:


Фен съм и на микстейповете на Robert Smith. В „Do it For the DJs“ от 2019-а той включва много от рутините си, но и чудесни миксове както с класики, така и с по-непознати парчета:


Преди две години една чудесна документална поредица, която сме споменавали в третия ни материал, започва първия си сезон именно с Robert Smith. От епизод 1 на „Inside Turntablists” можете да разберете малко повече за самия него:


Бонус рутината към епизода е фантастична:


По-късно се появява и второ бонус изпълнение, в което виждаме безгрешно изпълнена и чудесно снимана по-старата му рутина „Smooth Operator“.


Robert Smith е записвал скречове за много песни както в неговия проект Smart&Smith (с емсито, което също ще излезе на сцена другата седмица на Вола), така и като гостуващ диджей. Предлагам едно парче от наскоро излязъл инструментален албум на бийтмейкъра Classic Der Dicke, в който чуваме скреч куплети и припев от Robert Smith: 


За край оставям едно съвсем скорошно изпълнение на живо, но без публика поради КОВИД мерките в Германия. В него Robert Smith е на сцена с челиста Sneaky, който е една половина от дуото Fingathing, известно с експериментаторската си скреч музика: 

Discussion 0