ОТ ИГЛА ДО УШИ #14: DJ DAY

Published on July 15, 2021 0 Comments

Йо, йо, 14-и пореден четвъртък отбелязваме заедно с DJ DELightfull. Днес той ни запознава с творчеството на DJ Day, се изявява и като бийтмейкър, и като диджей. И в двете дейности той е истинска машина! Прочети статията, запознай се с материалите към нея и пускай подкаст епизода! В него ще чуеш любопитни факти за Day.

Можеш да ни слушаш както в Spotify, така и в Google Podcasts, Anchor, Breaker, Pocket Casts, RadioPublic и YouTube (но тук се качват със закъснение).•••


Тази седмица се връщаме към хората, които са опасни и с грамофоните, и със семплърите. DJ Day представа калифорнийската диджейска и продуцентска сцена от втората половина на 90-те досега. Той няма батъл постиженията, но нивото, на което умее почти всеки един компонент от неговите занаяти, е главозамайващо – от ритмични и чисти майсторски скречове, рутини и мешъпове през микстейпове и парти сетове до бийтове, ремикси, изпълнения на живо с MPC и finger drumming (барабанене с пръсти). DJ Day е бил на турнета, подгрявал е гиганти от хип-хоп индустрията и е свалял покрива на стотици партита, но днес се фокусираме върху това, което можем да видим и чуем онлайн.

52c1cde062338e422d16c7b00369d72d.jpg


В ранните години той е част от крюто Innernational. През 97-а те издават две компилации с авторска музика на всички членове на колектива, както и на други изпълнители, които са техни приятели (включително Exile!). В този период DJ Day вече записва и солови проекти в домашни условия. За начало предлагам микстейпа му “Credit Is Due”, записван около 99-а според описанието в линка – абсолютен образец за смесване, съчетаване на класики с прашни брейкове и включване на скречове в микстейп:


В този микстейп отново има и негови авторски парчета и ремикси – всъщност диджеинг и продуциране вървят ръка за ръка от самото начало на кариерата на DJ Day. В тази връзка сега прескачаме десетина години напред, когато го виждаме на турне с Exile, по време на което двамата показват как представят изкуството на бийтмейкинга на живо на два семплъра MPC 2000XL:


Изпълнението е от 2009-а, а тогава DJ Day вече развива сериозно своята продуцентска кариера, не само включвайки авторски бийтове в микстейпове, а издавайки поредица от 7-инчови и 12-инчови сингли. Вторият от тях, излязъл за немския лейбъл Melting Pot Music през 2005-а, е тази ъндърграунд класика:


През 2007-а се появява първото дългосвирещо издание на DJ Day на име „The Day Before”, което всъщност е компилация от дотогавашната му работа. През 2013-а обаче излиза албумът, който според мен е неговият magnum opus – „A Land of 1000 Chances”. Моето мнение защо този албум има тясна връзка с диджейската му дейност, може да чуете в подкаст епизода, а в следващия линк – видео към едноименната песен:


Сега ще обърна малко внимание и на негови парчета, в които той включва своите безупречни скречове. „Impossible“ е първият трак от EP на име „Náufrago“, издадено през 2017-а, силно подправено с кътовете на DJ Day и продуцирано заедно с Thes One от People Under The Stairs (мир на праха на Double K):


Но време е да видим DJ Day в действие, затова предлагам неговия епизод от поредицата на Beat Junkies „Watch The Sound”, в който той всъщност ползва инструментала на „Impeach Now“ от същото EP:


Ето още фънки фразиране с прости, но изключително стилно изпълнени техники в епизода му на „From The Studio”:


А в това уникално изпълнение DJ Day съчетава няколко различни умения – гъвкавостта му с различни сетъпове и боравеното с нови технологии, блендирането на песни от различни жанрове и часовниковата му прецизност с миксер и два грамофона – класическите три оръжия на скреч диджея:


В следващите две видеа виждаме DJ Day да прави това, което е правил и преди над две десетилетия, но без да бъде заснето – да изпълнява парти миксове и да забавлява публиката: 


А ето и кратко видео от легендарното събитие „The Do Over“, с което DJ Day обикаля немалка част от света:


Ако горното видео ви харесва, ето и един цял сет, записан на живо през 2010-а по време на едно от многобройните издания на „The Do Over“:

Discussion 0