ОТ ИГЛА ДО УШИ #15: It Takes Two

Published on July 22, 2021 0 Comments

Хей йооо, ето че дойде и този момент от съвместния ни проект с DJ DELightfull. Един момент от развитието на "От игла до уши", в който ще прекратим работата си и ще я започнем отново със следващия сезон! Не успях да ви подхлъзна, нали? 

Приветствайте 15-тото издание от поредицата ни, в което DEL представя диджей дуото It Takes Two.  Виж материалите от статията и пускай подкаста. Можеш да слушаш както в Spotify, така и в Google Podcasts, Anchor, Breaker, Pocket Casts, RadioPublic и YouTube (но тук се качват със закъснение).•••

d01a3272418d0d2d8d450c0b09a50280.png

Тази седмица в „От игла до уши“ ще си говорим за едно новосформирано холандско диджей дуо – It Takes Two. DJ Irie и DJ Friss обявяват съществуването му в края на 2019-а, но по отделно и двамата са дългогодишни опитни диджеи с дълга история. Затова първо ще разгледаме нещата им по отделно.

42b36c4be27179359d54a4be8bc85cdc.jpg


DJ Irie всъщност е роден и израснал в Сао Пауло, но от много години живее в Холандия. Там той започва да се състезава още в края на 90-те, а след 2000-ната година печели пет поредни национални DMC титли. През 2005-а стига до световните финали на DMC Supremacy и печели второто място. В YouTube можем да видим рутината, с която печели полуфинала:


В годините след това Irie е вече признат диджей. Подобно на Yoda и Woody, за които говорихме в минали статии, и той се потапя в света на аудио-визуалния грамофонизъм. Част е от експериментален пътуващ театър на име „Ish“. В този период той прави както аудио-визуални скреч изпълнения, така и други нетипични за повечето диджеи проекти - например брейк изпълнение с музика, която е акустичен аранжимент на негов бибойски микс, а то е част от хип-хоп опера на театрална сцена:


Впоследствие участва и в турнири, които имат  отделно аудио-визуална категория. Преди да видим нещо и от тази част на творчеството му, искам да споделя една рутина, в която виждаме не само бързината и креативността на Irie, но и това, че той не е бягал от жанрово разнообразие още преди много години:


През 2012-а се класира или печели няколко бутикови състезания за аудио-визуални диджейски изпълнения, а през 2015-а, когато дисциплината е въведена за кратко и в DMC, става световен шампион. Irie има много такива изпълнения, които може да видите онлайн, но това, което подбрах, е неговият шоукейс от финалите на IDA същата година:


Междувременно Irie се състезава и в DMC Online. През 2014-а достига финалите и става трети с този агресивен и запомнящ се сет, и то срещу убийствена конкуренция:


През 2017-а Irie печели националната Redbull 3style титла – наистина всестранно развит диджей. А тази година Irie отново се връща на батъл сцената, състезавайки се в бийтджъглинг категорията с... рутина на седеминчови плочи! 


Всъщност в последните години се вижда рязък завой към ползването единствено на аналоговия формат от страна на Irie. Но не и без плюсовете и опциите, които по-новото диджей оборудване позволява. Тук виждаме как Irie прави нещо средно между ремикс на живо и авторски бийт от седеминчови плочи с еднотактови луупове на миксера:


Нещо, което харесвам изключително много у Irie, е фактът, че освен креативността, изключително високите търнтейбълистки умения и ползването на всякакви технологии, той е и майстор на смесването без сложни трикове и изграждането на страхотни сетове от завидната му колекция от плочи. В следващия линк слушаме 45 минути на живо със седеминчови плочи: 


Време е да поговорим малко и за DJ Friss.

bd9b55411cbca59b31e64689ed9f362c.jpg


Преди десетилетие той също е бил на батъл сцената, а любимото ми изпълнение от ранния му период е това от DMC Online през 2011-а:


DJ Friss също притежава чудесна колекция от плочи и в следващото видео виждаме един минимикс от началото на 2020-а, когато вече дуото It Takes Two съществува:


Всъщност It Takes Two на е група в смисъла на така наречения turntable band. Те са партньори зад пулта на партита и основатели на тепърва прохождащ лейбъл за ремикси на плочи – първото издание идва в края на миналата година:

Но като отбор, сформирал се по време на пандемията, те са изключително активни онлайн и за тези по-малко от две години пускат един куп видеа, сетове и рутини под общото им име. В следващото изпълнение отново гледаме DJ Friss на малки плочи:


За повече лятно настроение препоръчвам и този негов сет, който е вече пети от поредицата им, наречена „Straight From The Mothafcking Cassette”:

Пропуснах да кажа, че DJ Irie всъщност се занимава с продуциране от доста години. Фокусира се предимно на ремикси и dj edits (повече за тези и всички други споменати досега термини в подкаст епизода!). Повечето от продукцията на Irie е в неговия личен Bandcamp профил:

От скоро Irie прави и ексклузивен материал за диджеи и продуценти, който пуска само в неговия Patreon – ако му станеш толкова голям фен, може да помислиш дали да не надникнеш и какво има там.

Discussion 0