ОТ ИГЛА ДО УШИ #16: DMC 2021 Champions + подкаст #С02Е01

Published on October 01, 2021 0 Comments

Йо, йооооо, заедно с октомври идваме и ние! "От игла до уши" се завръща във вашия интернет с пълна сила и новости.  

Започваме втори сезон с най-актуалното състезание за диджеи, което следим доста изкъсо заради неуморимото българско участие в него. DJ DELightfull не само се постара да се включи в повечето категории, но и извоюва първо място! В коя категория? Ами продължи да четеш.

О, и не забравяй да си пуснеш подкаста, за да разбереш повече за новостите във втори сезон и за подробностите около всяка една категория в шампионата. Можеш да ни слушаш както в Spotify, така и в Google Podcasts, Anchor, Breaker, Pocket Casts, RadioPublic и YouTube (но тук се качват със закъснение).•••


Някои от вас вероятно са разбрали за безбройните категории на DMC тази година от предишните ни подкаст епизоди или от статията, посветена изцяло на тази тема. Няколко месеца по-късно повечето от тях вече са приключили и затова първата статия от втори сезон е посветена на спечелилите сетове. Освен това ще включа по едно изпълнение от финалите на всяка категория, което според мен заслужава по-специално внимание.

c65d25d84ce8c0589ef52378b5a8acfd.jpg


Започваме с бийтджъглинг състезанието, което се състоя през май. Неизненадващо за много хора шампионът е JFB от Великобратания, който демонстрира истинска акробатика във финалния си сет:


За Ерик Джей сме говорили в „От игла до уши“ #5 и сега ще го споменем отново – той се класира четвърти, но рутината му с вечната класика “Dance to the Drummer's Beat” определено се запечата в паметта ми. Не я е качвал в собствените си канали, затова трябва да я гледаме във видеото от цялото събитие, от 47:35 натам:


•••


e758030988f4a2db96d882cf31493a3d.jpg


Следващата категория в графика на DMC беше тази на плочи. Битката се оказа оспорвана, съдейки по точките, които след това видяхме от съдиите – шампионът Yukichi спечели само с две точки преднина пред друг японец – Yamagami. Сетът на Yukichi също не е качен отделно, в линка отдолу е от 1:32:00 натам:


Сетът на Yamagami е най-гледаното видео от всички сетове за DMC 2021-а досега:


•••


686670d97bd2a529d0b8558acfe59dab.jpg


След като носталгията на феновете на аналоговия носител беше задоволена, дойде ред на категорията, наречена Foundation. Имаше немалко неразбрали или несъгласни – за феновете на всичко в хип-хопа преди втората половина на 80-те тази дума препраща към зората на субкултурата, брейковете на уличното парти, пускането за брейкърите в сайфъра без никакво нарушаване на постоянния ритъм на сета и най-първите хип-хоп техники на смесване, обособили хип-хоп диджеинга. 

Правилата на категорията в сайта на DMC обаче изрично казваха, че акцентът е наполовина музикалност и наполовина техничност, което от друга страна смятам, че говори много повече за фундамента на търнтейбълизма като форма на изкуство, различаваща се от правеното в онези най-ранни дни. В тези статии никога не включвам своята работа, но понеже правим обзор на спечелилите сетове, ето го и моят:


Харесах изключително много сетовете на тримата диджеи, класирали се след мен, но тук ще включа човека, който несъмнено беше „шампионът на тълпата“ и диджеят, който вероятно щеше да спечели именно ако категорията беше “late 70’s throwback”. Ето безупречният микс с фънк и диско класики на DJ Mek от Ирландия:


•••


12a609249680dccb0040fee57dcffb8a.jpg


В следващата категория навлязохме в дълбоките води на скреч науката – според правилата това не беше класически фрийстайл скреч батъл, но несъмнено класиралите се в топ 7 на финалите бяха най-навлезлите в дебрите на техничните кътове. Победител е Swordz от Белгия, който спечели и категорията на портативни грамофони (която беше най-първа и не съм включил тук):


Един от финалистите, които се възползваха от неконкретните правила, беше Jimmy Penguin – тук предлагам неговата изключително интересна рутина:


•••


cc7d44974d5acb3e6f3a4e4d80e61ef1.jpg


Категорията World Supremacy тече в момента – онлайн събитието ще бъде излъчено на 13-и октомври. Това е класически формат, зает от батълите на New Music Seminar, започнали през 81-а и продължили до 94-а, в който опонентите се изправят един срещу друг с по-кратки сетове и след елиминационния кръг имат четвъртфинали, полуфинали и финал. Засега знаем класирането само от елиминациите – първи е Datflex от Испания:


Сериозен претендент е и Esquire, който отново участва в диджей батъли след дълга почивка:


До края на годината все още предстоят IDA, Goldie Awards, както и Clash of the Titans – състезанието, организирано от няколко години насам от Sample Music Festival, което около пандемията и онлайн провеждането се обособи като алтернативно и експериментално заради конкретните задания (миналата година темата беше Бетовен, тази е джаз). 

Discussion 0