ОТ ИГЛА ДО УШИ #17: DJ Manwell

Published on October 11, 2021 0 Comments

Нова седмица = нова статия. Нека има нещо готино, отпускащо и безкрайно интересно, което да се случва в понеделниците! Точно така, вече статиите ни излизат всеки понеделник, а както обявихме вече - подкаст ще има веднъж месечно, като ще коментираме всички публикации за съответния период. Тази опция позволява и подробното запознаване с всяка статия преди подкаста, което е чудна възможност да участваш с въпрос! Само пиши на нас или на DJ DELightfull. :)

И не забравяй, всички подкасти можеш да намериш както в Spotify, така и в Google Podcasts, Anchor, Breaker, Pocket Casts, RadioPublic и YouTube (но тук се качват със закъснение).


•••


Има хора, които през годините са станали любими изпълнители на много фенове, без да са имали огромни успехи или формално признание. И сред грамофонистите също има любимци на тълпата, които никога не са печелили титла – един от тях е DJ Manwell, на когото е посветена днешната статия.

b91aa7b54a78098cfbca08abc3177069.jpg


Manwell е от калифорнийската сцена и се състезава активно между 2012-а и 2016-а година. Използвал е много от рутините от батъл сетовете си при гостувания на различни онлайн поредици, които обикновено са по-добре снимани и монтирани, затова тук ще включа именно тези видеа вместо представянията на самите турнири. Започвам с неговия епизод в „Watch the Sound” на Beat Junkies:


Изкуството на боравене със стикери върху плочи Manwell показва в епизод на “Chop Shop”:


През 2012-а той е трети на DMC финалите в САЩ, а следващите две години не се класира в топ 3. През 2014-а прави едно видео, в което обяснява накратко за себе си и за начина, по който подготвя материал за батъли, а след това изпълнява сета, с който се е състезавал същата година:


Manwell рядко снима как просто прави скречове, но „Off the Beat and Path” е може би най-доброто видео на малките преносими грамофони, което съм виждал. Тук той е в тандем с DJ FlipFlop, който понастоящем е преподавател в училището на Beat Junkies:


Калифорнийският диджей явно е добър приятел с един от любимите ми бийтмейкъри от по-новите поколения – Stro Elliot, може би най-добре познат като продуцент на групата The Procussions, а в последните години като част от състава, с който The Roots изпълняват на живо (а може би и от убийствения му епизод на Rhythm Roullete?). В следващото видео виждаме една съвместна тяхна рутина, снимана в домашното студио на Manwell:

А тук същите двама, но в тандем и с 14KT, представят възможностите на няколко различни играчки за изпълняване на живо:

По-наскоро Manwell решава да се пробва на най-малкия скреч сетъп в света:

Instagram акаунтът на Manwell добива голяма популярност и покрай безбройните видеа, в които прави простички бийтове от еднотактови луупове на миксера на Pioneer модел S9, който позволява това (споменавал съм в няколко от миналите статии вече). Ето едно от моите любими:

А ето и още нещо подобно, но този път с Amy Winehouse (или не точно?):

Но и на живо калифорнийският звяр не оставя грамофоните на мира. Ето как впечатлява не само цялата тълпа, но и самите Skratch Bastid и Biz Markie (светла памет на тази легенда):

Това видео е без описание, но помня, че съм виждал това парче в траклиста на сет, който е изпълнявал единствения път, когато е бил на турне в Европа. Не знам къде се развива действието в този клип, но не се съмнявам, че е подпалвал същия пожар и на европейска почва:

Въпреки че вече видяхте към кои жанрове клонят предпочитанията на Manwell, той със сигурност е фен на разнообазна музика. В следващото видео той прави рутина с парче на Tame Impala – отново нещо много любимо:

Manwell е и бийтмейкър, макар че не знам да има официално издадени тейпове или инструментали за емсита. В собствения му канал в YouTube, в който няма много съдържание, виждаме един чудесен ремикс на вечната класика „The Light“ на Common:

Discussion 0