ОТ ИГЛА ДО УШИ #18: Mr. Brown

Published on October 18, 2021 0 Comments

Йоо, глътката свеж скреч в началото на седмицата е тук! DJ DELightfull отново ни запознава с удивителен артист, който не се ограничава в дейностите си и проявява креативността си и извън диджеинга. Хайде, виж за какво става дума, не се бави, потопи се, а каквото не ти е ясно - питай! Знаеш, че с DEL много обичаме да задълбаваме.

И не забравяй, всички подкасти можеш да намериш както в Spotify, така и в Google Podcasts, Anchor, Breaker, Pocket Casts, RadioPublic и YouTube (но тук се качват със закъснение).


•••


Тази седмица за пореден път обръщаме поглед към британската сцена. Mr. Brown е грамофонист, диджей, продуцент, аудиоинженер, колекционер на плочи, основател на лейбъл и графичен дизайнер от Лондон. 3c2249dfb9d3abdd491a0f318c70165a.jpg


Първото видео в тази статия е промо за дебютния му албум, издаден от неговия лейбъл We Stay True през 2011-а, за който ще стане въпрос по-натам. В него обаче британецът говори за това как е започнало всичко, какво харесва и как работи, затова и започваме от тук:


Във втория материал, който съм избрал, виждаме, че и преди 15 години е имал космическо ниво на скречове (а още фрийстайли от този период, както и участието му в скреч батъла WTK през 2010-а също са качени в канала във Vimeo в предишния линк):


Още тогава той прави и страхотна скреч музика с един грамофон, миксер и лууп педал (по-любопитните могат да намерят две други подобни неговите изпълнения в същия YouTube канал): 


През 2010-а излиза EP на Mr. Brown, в което има както програмирани бийтове, така и музика, правена отново изцяло с грамофон и миксер. Според описанието в Бендкемп траковете са записвани в периода между 2004-а и 2007-а:


Британецът е известен още като един от съоснователите на проекта Echo Base – подкаст и поредица от миксове с фокус върху нов алтернативен и инструментален хип-хоп. Това начинание започва около 2010-а и приключва преди две години след 100 епизода. Епизод 99 е със самия Mr. Brown зад колелата от стомана и за щастие е архивиран:  


Проектът включва и видео материали, макар и не много – в един от тях можем да се насладим на едночасов бийтсет на Mr. Brown и вече добре познатия бийтмейкър Simiah:

Всички епизоди на подкаста са свалени от Саундклауд, но повечето ги има в Миксклауд профила от линка по-горе, а в блога може да видите и траклистите на всеки сет ТУК.


А сега се връщаме отново десетина години назад – лейбълът на Mr. Brown We Stay True e основан през 2011-а. От него излизат първите му официални издания. Едното от тях е седеминчов сингъл с Copywrite, а другото е инструментален албум на име „Beats For Days“, който очертава стила, на който Mr. Brown е верен и до днес:

Това ТУК е линк към страницата му като визуален артист там, в която има дълъг списък с албуми по негов дизайн, а това ТУК е профилът му в Behance, където можете да видите и не само обложки на албуми. Ето го и в Инстаграм:

За последните 10 години Mr. Brown оставя зад себе си редица сингли, няколко кратки и пет пълносвирещи албума. А последното попълнение в дискографията му, издадено на плоча, е нещо средно между скреч пособие и плоча за семплиране от бийтмейкъри – „Telemetry“ излиза от бристолския Cut and Paste Records през 2019-а. В „От игла до уши“ номер 12 говорихме за Swiftstyle, който прави най-добрите видеоревюта на подобни плочи, и неизненадващо не е пропуснал да демонстрира и тази на Mr. Brown:


Сега той продължава да прави скречове и бийтове за удоволствие, обложки на албуми, като междувременно каталогът на лейбъла му расте с няколко издания на година и несъмнено е от най-сериозните имена на съвременната сцена за инструментален хип-хоп. Предлагам един скреч фрийстайл от миналата седмица, в който демонстрира неповторимия си флоу:

В Инстаграм канала му може да видите и десетки видеа с довършени и недовършени бийтове, както и да се запознаете с машините, на които предпочита да работи. Приключваме с един мрачен трак, който той прави за наскоро излязлата компилация „Scratchblast: The Album Volume 3“:

Discussion 0