ОТ ИГЛА ДО УШИ #19: FONG FONG

Published on October 25, 2021 0 Comments

Йоо, йо, тази седмица DJ DELightfull ни изненада много приятно, надяваме се и теб. Обект на рубриката ни, както сигурно си разбрал/а от заглавието, е FONG FONG. Това е диджей, който със сигурност си срещал/а на стената ни във facebook. Всъщност той може би има една от най-добре развитите facebook страница, които сме виждали в "От игла до уши". Но как е стигнал до тази известност и кои са неговите партньори, ще разбереш от статията.

Междувременно бихме искали да напомним, че втори епизод от новия сезон на подкаста ни излиза на 28-ми октомври, за да обсъдим по-детайлно работата на DJ Manwell, Mr. Brown и FONG FONG, разбира се. С което те подсещаме да прочетеш отново статиите и да ни засилиш въпроси! 

И не забравяй, всички подкасти можеш да намериш както в Spotify, така и в Google Podcasts, Anchor, Breaker, Pocket Casts, RadioPublic и YouTube (но тук се качват със закъснение).


•••


Не сме имали статия за някого от Франция почти от самото начало на рубриката, а от там са немалко от най-добрите грамофонисти в света. Този път ще гледаме рутините на DMC онлайн шампионът за 2012-а – Fong Fong. В интервю от преди няколко години той обяснява, че псевдонимът идва от името на герой от филм, режисиран от Джеки Чан – в него Фонг Фонг е момиче, което трябва да направи избор между това да започне конвенционална работа или да продължи да тренира за състезание по бойни изкуства.

06af39172a2f7bed723c028157ac1526.jpg


Fong Fong изгрява на сцената, когато печели световната титла. Скреч рутините в 6-минутния му сет за мен и до днес са образец за състезателен диджеинг – с много кътове със семпли от духови инструменти, аранжирани, развиващи се, но без компромис в техничността. В първото видео от тази статия можем да видим целия сет:


Скоро след това Fong Fong става рекламно лице на фирмата Reloop, като прави редица видеа, с които демонстрира продуктите им. Едно от тях е с друга рутина, станала ключова за репертоара му:


Друго, с което французинът е много популярен, са видеата с партньора му Mart One, с когото показват невиждана отборна работа само на един грамофон и един миксер. Може би най-известната от тези рутини е тази:


Още много може да намерите в Instagram акаунта или YouTube канала на Fong Fong, а тук ще споделя и моето любимо от изпълненията на дуото:


Друго видео, което смятам, че непременно трябва да поместя в статията, е колаборацията му с британската легенда DJ Angelo. Както може би вече сте забелязали, в проектите на Fong Fong хумористичният елемент и добрият видео монтаж са почти задължителни, така е и тук: 


Доколкото знам, Fong Fong не се е състезавал, откакто печели титлата през 2012-а. Изпълнявал е на много места и на най-различен сцени, но сега е изместил фокуса си върху преподаване на диджеинг в школа в Лион и продуциране. Сам казва, че техничното и трудното в диджеинга обаче продължава да е неговата страст и че не е типичен клубен диджей. Бийтовете, които подбира в по-новите си видеа, са с по-модерно звучене, а скречовете са все така чисти и ритмични:


В статиите за DJ Woody и за DJ Robert Smith съм включвал поредицата с кратки документални филми за грамофонисти ‘Inside Turntablists’ – Fong Fong също е част от нея и приключвам с неговия епизод, в който може да разберете още любопитни факти: 


Discussion 0