ОТ ИГЛА ДО УШИ #20: Boogie Blind

Published on November 01, 2021 0 Comments

Йо, йооо, започваме седмица и месеца ударно! DJ DELightfull ни е подготвил страхотна статия за надяваме се познат за теб DJ - Boogie Blind. Но какво точно знаеш за него и дали DEL няма да те изненада с нещо?

Чети внимателно, прегледай всичко, което е подбрал DEL за теб, и ако те интересува нещо повече, очакваме да ни пишеш! В месечния подкаст ще задълбаем повече.

А ти слуша ли последния? Можеш да го намериш както в Spotify, така и в Google Podcasts, Anchor, Breaker, Pocket Casts, RadioPublic и YouTube (но тук със закъснение).


•••


Струва ми се, че учудващо малко хора знаят повече за Boogie Blind, имайки предвид, че е член на един от най-важните диджей колективи в хип-хопа, диджеят на едно от най-легендарните емсита и човек, обикалял няколко континента с колекцията и уменията си зад колелата от стомана безброй пъти. 

92747e4b6cc946ff504d42dd2deececd.jpg


Той е член на X-Ecutioners, диджеят на Pharoahe Monch и носител на световната титла от Vestax Extravaganza през 2001-а година.


Нюйоркчанинът е израснал през 80-те в Харлем и е започнал да се учи как да пуска и смесва от чичо си още като малък. Вероятно още там се корени и разнообразният му музикален вкус. От негово интервю научавам, че е играл баскетбол и е започнал да участва в диджей батъли, след като е напуснал отбора си и е решил, че намира същия дух и преживяване в скреч състезанията. Ето го представянето му от DMC през 2002-а, когато става четвърти в САЩ:


Всичко се променя, когато печели световната титла през 2001-а. Светилото Roc Raida, с когото вече са се познавали, му предлага да стане част от X-Ecutioners. В същото интервю, споменато по-горе, разказва, че отначало даже не е изпълнявал, а е помагал на крюто с всичко останало, свързано с турнетата. От периода, в който членове остават само той, Precision и Roc Raida, до ден днешен обаче Boogie Blind покорява всякакви сцени с еклектичните си сетове. Негов микс има и за платформата „Boiler Rooms“:


Преди да видим и чуем още парти сетове на Boogie Blind, предлагам негово участие в една поредица, която не съм включвал досега – „5 Minutes of Funk“ в предаването на небезизвестния Funkmaster Flex. В него Boogie показва как съчетава уменията на грамофоните с разнообразната си селекция:


В друг един кратък сет виждаме доколко той е верен на диско и фънк корените си, но и колко умело преминава от парчета от 70-те на съвременна клубна музика. Защо често прави това и защо смята, че е важно, по-любопитните могат да разберат отново от интервюто, към което има линк по-горе.


Може би любимото ми от Boogie Blind след сета, който му е извоювал световната титла, са тези кадри от турнето му в Япония, по време на което показва завидната си колекцията от стари седеминчови издания. Феновете на „детските“ плочи и на тази музика могат да обърнат внимание кой се появява в един момент в това видео и гледа внимателно Boogie Blind в ръцете:


Брейкърите могат да си пуснат първата част от следващия сет за загрявка в залата. В останалия един час Boogie Blind просто отново демонстрира широката си музикална култура и безупречно смесване:


Скречовете на Boogie Blind много от вас вероятно са чували в този трак на Pharoahe Monch (тези от вас над 18 могат да потърсят песента и с нейното видео):


Последното участие на диджея в студиен запис е в краткосвирещото издание на британските бриткор ветерани Son of Noise, продуцирано от германеца DJ Stylewarz: 


За края оставям този разговор миналата година с DJ Esquire в подкаста му „The Middle Finger Perspective“, в който има куп интересни, а и смешни истории от батъл годините му, както и доста детайли от диджейския живот в Ню Йорк:

S1 E3: DJ Boogie Blind (Vestax 2001 World Champion) | Listen Notes

Discussion 0