ОТ ИГЛА ДО УШИ #21: DJ Prime Cuts

Published on November 09, 2021 0 Comments

Тази седмица продължаваме с ветераните. Вече съм писал за Scratch Perverts в статията за Mr. Thing, а сега е ред на друг член на групата, покрай който ще стане въпрос и за това, какво се случва с нея след 2000-ната година. DJ Prime Cuts е четирикратен световен шампион и ключова фигура за британската диджейска и търнтейбълистска сцена. Друга причина да е негов ред в нашата рубрика тази седмица е, че е много активен в последните няколко години, но за това - най-накрая.4fcc6404006407419be84e0f3d7b50bf.jpg


Ще започна хронологично, и то с трак, а не с рутини, защото Prime Cuts е продуцент още от началото на 90-те, преди големите му диджей успехи. В интервю той разказва, че е бил хип-хоп хлапе през 80-те и е започнал от танците. Покрай рап музиката се запалва по звуците на скречовете и започва, тренирайки кътове като хоби на непригоден за целта сетъп. През 87-а слуша на живо Cash Money & Marvellous и изпълнението на филадефския легендарен диджей се запечатва в паметта му завинаги. 


През 88-а за първи път има два грамофона, но все още е тийнейджър и не мисли за нищо по-сериозно. В началото на 90-те гравитира около ключови за хип-хопа през епохата магазини за плочи, хора и клубове, а най-ранното издание, което фигурира в дискографията му в Discogs, е този фънки трак от 94-а, който той е продуцирал:


В средата на 90-те вече се познава с хората, които ще станат по-късно членове на Scratch Perverts, но работи друго в Лондон и продължава да отделя часове за трениране на грамофоните в свободното си време. Тогава вече участва в състезания и през 96-а, когато става трети на британския национален кръг на DMC, показва солидно ниво:


В същото интервю разказва, че малко след това настъпва преломният момент, в който решава да напусне работата, в която току-що са го повишили, да превърне диджеинга в постоянната си професия и да сформира крюто Scratch Perverts. За тяхното представяне през 98-а в ITF - първият турнир, който обособява отборна категория - съм говорил в подкаст епизодите и за Melo-D, и за Mr. Thing. Тогава британците стават втори след Beat Junkies, с което целият свят на батъл диджеинга обръща очи към тях. Междувременно почти всички членове на Scratch Perverts са активни на лондонската сцена като клубни диджеи, но се състезават и индивидуално, което значи, че съотборници година след година се изправят и един срещу друг в соловите категории. През 98-а Prime Cuts става британският DMC шампион и после представя страната на световните финали с този феноменален сет:


Всичко това е подготвяно и репетирано в неговия апартамент в Лондон, където цялото крю се е събирало, защото под тях е живеела глуха жена и са могли да вдигат колкото си искат шум по което и да е време на деня. Тези години са период на интензивни всекидневни тренировки и те дават резултат: през 99-а Scratch Perverts стават първите DMC Teams световни шампиони (включвал съм сета им в статията за Mr. Thing), а Prime Cuts става трети на DMC във Великобратания (задминат от двама души от собственото му крю – те просто доминират тази епоха) и световен шампион в скреч категорията на ITF, побеждавайки редица американски титани. Историческият финал срещу A-Trak е абсолютно задължителен материал:


 Да преговорим – от 96-а до 99-а Prime Cuts е веднъж първи и два пъти трети на британския кръг на DMC и двукратен световен шампион – DMC Teams 1999 и ITF Scratching 1999. Маратонът не спира там обаче. През 2000-ната, когато членове на Scratch Perverts остават само той и Tony Vegas, те защитават световната си титла като отбор, но губят от Craze и A-Trak (The Allies). Prime Cuts решава да защитава и соловата си титла в ITF и... успява. Това е и третият трофей на лондончанина. Отново – исторически материал: 


2001-а година е последната, в която Prime Cuts се състезава. Междувременно се случват куп други неща в професионалния му път, но ще се върна на тях след малко. Какво става на батъл сцената през 2001-а, една от най-тежките като конкуренция години въобще? The Allies и Scratch Perverts решават да участват на отборната категория на DMC… заедно. Очаквано, печелят. Изпълнението на Perverted Allies е отново уникално, но мисля да обясня малко повече защо в следващия ни подкаст епизод.


Така Prime Cuts се оттегля от батъл кариерата си с 4 световни титли. Сега ще се върна две години назад – през 99-а основателят на лейбъла Mo’ Wax и на групата UNKLE Джеймс Лавел подготвя турнето на култовия дебютен пълносвирещ албум Psyience Fiction. Албумът не е представян с банда и с гостуващите в него изпълнители, а под формата на грамофонистки насочен диджей сет. Scratch Perverts са поканени да са част от този проект. Първо летят до Япония за съвсем малко участия, на които всъщност на сцената са заедно с Лавел и самия DJ Shadow. Shadow тогава се отказва от турнето, а във Великобратания то продължава под формата UNKLE presents: James Lavelle + Scratch Perverts.6a0f704fff222bcdf36449aee39df300.jpg


UNKLE е група, която има фенове, изследващи всичко покрай нея като култ, което е добре дошло за мен – във фенски сайтове намирам запазени текстове с отзиви и ревюта за изпълненията именно от това турне. Тъй като не искам да правя статията безкрайно дълга, отново смятам да обясня повече за този проект и какво прочетох за него в предстоящия подкаст епизод. Сега само оставят този култов момент, който за наше щастие е документиран:


Оттам нататък следват години, в които Scratch Perverts в двучленен състав са едно от водещите имена на алтернативната клубна сцена в Англия. Има и един дълъг период, в който не знам много детайли около кариерата на Prime Cuts. През 2010-а обаче се поява едно изпълнение, което е безкрайно иновативно за времето си и като видео монтаж и оформление, и като скреч композиция. По-известно с това, че Kanye West го знае и му е огромен фен... ето го и него:


В същия период Scratch Perverts са поканени да изготвят саундтрака за компютърната игра DJ HERO. Не съм я играл, но, доколкото знам, е първата игра, в която чуваме не просто подбор от песни, а скреч миксове и рутини в подобен контекст някога. 


Какво предпочита Prime Cuts като клубен диджей в по-скорошни години чуваме в този сет за Itch FM от 2015-а:


Започнах с това, че Prime Cuts е продуцент и има издадени неща години преди големите диджей успехи. Правя рязък скок до 2020-а, когато в това видео можете да видите уменията му в правенето на бийтове на живо, както и... „скромната“ му колекция от синтезатори:


Също така той остава верен на счупения алтернативен рап и чуваме негова продукция и скречове в проекти като този:


В последната година Prime Cuts пусна безброй видеа, в които луупва на живо класически семпли, ползвани в знакови рап парчета от всички епохи, след което преминава към самите рап тракове изцяло на плочи. На всеки, който смята, че има какви знания да навакса покрай музиката, която е дала основата на хип-хоп бийтовете, препоръчвам да ги изгледа всичките като образователен каталог повече отколкото като диджейски изпълнения. Ето един пример:


Има още купища материали, които могат да се включат, но мисля, че вече оставих достатъчно много повод за размисъл и музика за слушане. Всичко, което отпадна от статията, ще бъде споменато в подкаст епизода, който ще излезе в края на месеца.

Discussion 0