ОТ ИГЛА ДО УШИ #22: Dubba Dutch

Published on November 15, 2021 0 Comments

Хей йооо, време е да се отключи следващото парченце от диджей пъзелa, който сглобяваме с помощта на DJ DELightfull. Пъзел, който между другото става все по-сложен. В първия сезон на рубриката споменавахме и коментирахме доста диджей техники, практики, термини, турнири и като цяло се запознавахме през диджеите с диджейството. Но във втори сезон след основата, която положихме, надграждаме доста и се опитваме да прилагаме наученото. Така че ако си пропуснал нещо - побързай да наваксваш. А казвали ли сме колко обичаме въпросите?

О, да! Питай за всичко. Важно е да знаем, че ти допада това, което правим, че го следиш, и най-важното, че искаш да научиш повече! Пиши ни директно на нас - Подземието или на DJ DELightfull. А отговорите ще чуеш в следващия месечен подкаст епизод, който излиза на 25-ти ноември. Ако си пропуснал някой - не бой се, можеш да намериш всички в SpotifyGoogle Podcasts, Anchor, Breaker, Pocket Casts, RadioPublic и YouTube (но тук ги качаваме със закъснение).

А сега те оставяме са се потопиш в разказа на DEL за Dubba Dutch.


•••


От няколко седмици се каня да обърна поглед към държави от Европа, диджеи от които не са попадали в рубриката, а и отново да се отправя извън Европа и САЩ. Тези, които са слушали подкаст епизодите ни обаче знаят, че изборът ми е диктуван от това какво слушам или какво си припомням съответната седмица, а твърде често така се случва, че се връщам към работата на грамофонисти от Обединеното кралство.

bbd0e8ee35f45d38fc68b66d232d4672.jpg


Dubba Dutch е по-ново лице на британската сцена в сравнение с хората, за които съм писал досега. През 2016-а печели шоу категорията на IDA във Великобритания със сет, който към днешна дата спокойно може да бъде наречен „ъндърграунд класика“. С малки промени на същото изпълнение той представя страната си и на световните финали – нека започнем от там:


В този сет чувате и силния дъб привкус – нещо типично за работата на Dubba Dutch и в рутини, и в диджей сетове. Това значи, че правя и изключение от неписаното ми правило, че включвам диджеи, чието творчество е изцяло или поне предимно с хип-хоп звучене. Но ценното при британеца е, че границите между жанрове леко се размиват, а крайният резултат е музика, която ми звучи не като този или онзи стил, а най-вече като самия Dubba Dutch. Уверете са сами от този първокласен шоукейс:


Dubba Dutch не бяга и от жанрово разнообразие. Ето още една от най-силните и запомнящи се негови рутини:


Преди пандемията той е най-активен с брас бандата Dat Brass. Ако помня правилно какво разказваше в социалните медии преди няколко години, включването му в състава е повече от случайно – музикантите са обикаляли поляните на фестивал с големите медни инструменти, а Dubba Dutch просто е бил наоколо и оборудван с добра преносима колона и преносим грамофон, което му позволява моментално да се включи в джема. От този момент става техен член. И да не е вярно и да не съм разбрал правилно – историята си заслужава. Ето как диджеят открива техен концерт:


Никога не съм виждал запис на тяхно участие от начало докрай. Жалко, защото в сегашните условия дори без рестрикции, свързани с COVID, пътуването за по-непопулярни банди от Великобритания в континентална Европа стана значително по-трудно. Можем да видим единствено по-кратки кадри от сцената в YouTube канала на Dubba Dutch:


Dubba Dutch редовно е част от програмата на Community Skratch Games – едно от най-важните и големи събития, изцяло посветени на търнтейбълизма, започнало през 2009-а година. През 2020-а година изданието е онлайн и можем да видим шоукейса на Dubba с чудесно видео и аудио качество: 


По време на пандемията Dubba Dutch беше част от онлайн радиото Drop Beats Radio, в което впоследствие и аз бях поканен. В архивите от неговите сетове може да чуете записи от завидната му колекция от дъб, реге и съвременна електронна музика, базирана на или повлияна от тези стилове – в повечето случаи той пускаше на плочи:

Discussion 0