ОТ ИГЛА ДО УШИ #23: Birdy Nam Nam (първа част)

Published on December 13, 2021 0 Comments

Френският колектив Birdy Nam Nam са изключително важен феномен на търнтейбълистката сцена. Аз гледам на тях като предшественици на доста по-познатите C2C. Birdy Nam Nam са световни DMC шампиони в отборната категория година преди тях – 2002-а, а след това се оттеглят от състезателния диджеинг и се фокусират над авторската музика, с която покоряват големи сцени още дълго време и която и до днес служи за брилянтен пример за музициране на грамофони.2f3219451cf9a802a8a538e81d17e4e9.jpg

Предисторията обаче е доста дълга, а тъй като искам да покажа работата на всеки един от четиримата членове на групата – Pone, Crazy B, Need, Lil Mike – ще трябва да посветя две седмици и две статии на тази задача. Затова в тази статия ще се върна доста години назад към легендарните участия на Crazy B в батъли през 90-те, както и към рутините на Pone от години непосредствено преди сформирането на Birdy Nam Nam.

Crazy B е известен с няколко неща – с разположението на грамофоните си във Philly style, с участието си на безбройни финали на турнири в продължение на повече от десетилетие, но може би най-важното - като един от пионерите на технични скречове и грамофонизъм на високо ниво във Франция. За първи път той печели националния шампионат и така се класира на финали и представя страната си с този свеж сет през 1991-а: 


През 1992-а Crazy B се състезава като част от първото си хип-хоп крю – Crazy Fast Nefis - заедно с Faster Jay и MC K-Mel. Изпълнението им, доколкото знам, е първото, което включва емси в батъл скреч сет. През тази години отборните сетове са на мода, след като диджеи от целия свят са вдъхновени от Invisibl Skratch Pikzl, тогава познати като Rock Steady DJs, но в DMC все още не е обособена отделна отборна категория. Crazy Fast Nefis се класират втори на световните финали:


През 93-а DMC не се състои. През 94-а френската група вече е сменила името си на Alliance Ethnic, които имат култов статут на френската сцена. Всъщност още през 92-а те записват демо, което довежда до участия в рап концерти на местната сцена, а през 94-а започват активно да записват в професионално студио. Междувременно явно двамата диджеи заедно с MC K-Mel не са спирали да работят над рутините си, защото през 94-а отново печелят националния DMC кръг, взимат първо място на световните елиминации и пак стават втори в света – и отново едно място зад Invisibl Skratch Pikzl (тогава пък познати като Dream Team, в малко по-различен състав от този две години по-рано). Ето и сетът им от въпросните елиминации:


През 95-а Alliance Ethnic издават дебютния си албум, а в същия тричленен състав печелят трето място на световните DMC финали. През 96-а Crazy B отново е сред световните финалисти. През 97-а и 98-а се състезава солово и две години подред става световен вицешампион. Именно през 98-а основава и ново крю, този път изцяло търнтейбълистко – Double H са Crazy B, Pone и DJ Mouss. Пред 99-а сменят името си на Scratch Aktion Hiros и се състезават във вече отделената отборна категория на DMC (повече за обособяването на тази категория в различните батъли и за първите победители може да разберете от подкаст епизода за Mr. Thing). Фънки изпълнението им ги класира трети:


Същата година Alliance Ethnic издават и втория си албум, така че Crazy B не си е давал никаква почивка. Първата световна титла за него идва с началото на ново хилядолетие – през 2000-ната година Scratch Aktion Hiros най-накрая печелят златото в отборната категория на ITF. Съвсем заслужено:


В последното видео виждате не трима, а четирима диджеи – към SAH се е присъединил и DJ Need, който по-късно става и член на Birdy Nam Nam. Дали отборът не се е задоволил с покоряването на ITF, или е продължил от чиста любов към търнтейбълизма, не мога да кажа, но през 2001-а SAH отново са на DMC финали и отново стават трети. През 2002-а Mouss се оттегля от батъл сцената, концепцията е променена, съответно и името – тогава се раждат Birdy Nam Nam. Оставям печелившото им изпълнение да говори само и на вас да прецените дали има разлика от типичния Invisibl Skratch Pikzl/Beat Junkies звук, доминиращ отборните състезания поне до 99-а:


През цялото време пиша за световни финали, но нека да обобщя сцената във Франция – между 91-а и 98-а Crazy B печели 6 от 7 DMC национални титли, а след него Pone взима четири поредни. Двамата наистина са звездната двойка на Франция през този период. Затова със сигурност трябва да обърна повече внимание и на соловите рутини на Pone, но ще оставя това за следващата седмица. Сега повече за самите Birdy Nam Nam, но първо – това легендарно изпълнение:


Това парче е част от дебютния им албум, който излиза в два варианта – на физически аудио носители и на DVD с концерт, от който всъщност е изрязано това видео. Birdy Nam Nam изпълняват в четиричленен състав – Pone, Crazy B, Need и последният, присъединил се към отбора, Lil Mike. Албумът излиза през 2005-а година и съдейки по публиката и реакциите ѝ не само на този концерт, но и във всички кадри от концертите им тогава, е абсолютен хит.


Друго парче от албума, което диджеите изпълняват на концерта, записан на официалното DVD, е „Jazz It At Home”. Част от репертоара крюто изпълнява с джаз квартет, както се вижда в това видео:


Ако всичко дотук е хванало вниманието ви, задължително елате за втората част от статията за Birdy Nam Nam, която ще включва ключови моменти от соловата батъл кариера на Pone, още изпълнения на Birdy Nam Nam, както и още тракове от каталога им, плюс няколко солови рутини на Lil Mike и Need. Ще видим и какво правят тези легенди днес – все пак едно от условията ми за подбиране на диджеите в рубриката е да са активни и да има какво ново да видим и чуем онлайн. 

Discussion 0