ОТ ИГЛА ДО УШИ #24: Birdy Nam Nam (втора част)

Published on December 20, 2021 0 Comments

Миналата седмица писах, че статията за Birdy Nam Nam ще има продължение. Тогава включих ключови моменти от батъл кариерата на легендата Crazy B от 91-а до световната DMC титла през 2002-а – солово, както и с групите Alliance Ethnic, Scratch Aktion Hiros и най-накрая с Birdy Nam Nam. Обещах, че във втората част ще има рутини на останалите членове на Birdy Nam Nam – Pone, Lil Mike, Need, както и изпълнения на самата банда.

f07695e72605ee1b48bfb92ec8659853.jpg


Но първо ще се върна за кратко към средата на 90-те, защото покрай толкова много батъл материал миналия понеделник не успях да включа и малко от музиката на Alliance Ethnic. Това видео е на най-големия хит на групата, изпълнен на живо в годината на издаването му, разбира се, с Crazy B зад грамофоните:


През 98-а двамата диджеи от рап групата (който не е чел предната статия – другият е Faster Jay) са поканени да направят два трака в едно издание на френския диджей пионер Dee Nasty на име „Le Diamant Est Eternel”. „Genius Touch (Part One)” ми е страшно любимо:


Продължавам с още фънки бийтове и скречове, но се връщам към батъл сетовете. DJ Pone почва своя маратон през 99-а, когато печели първата от четири поредни национални DMC титли. Не успява да се класира в топ 3 на нито един от световните финали, но сетът, с който представя Франция през 2000-ната година, е жесток:


Сетът от 2002-а е може би най-силният му, но авангардното изпълнение в самия край става достатъчно ритмично и отчетливо само на френския финал – същата рутина според мен му изиграва лоша шега на световните DMC финали, както и на световния бийтджъглинг финал на ITF срещу Jr. Flo през 2001-а, защото звучи доста по-хаотично. Ето го видеото от 2002-а:


Време е да покажа още неща на Birdy Nam Nam. В предишната статия избрах печелившия DMC сет от 2002-а година, когато и групата започва да съществува под това име, както и две парчета от дебютния албум, изпълнени на живо. Ето още едно, което не съм виждал да правят на сцена:


Още с втория албум Birdy Nam Nam изоставят хип-хоп и джаз звученето и преминават изцяло в сферата на електрониката. Според неписания ми критерий, че избирам неща с хип-хоп насоченост, би трябвало да пропусна тази част от дискографията им, но ще включа един трак от „Manual For Successful Rioting”, излязъл през 2008-а, който харесвам много най-вече заради скречовете със звуци от синтезатори:


От ранните години можем да намерим малко, но само качествен материал, показващ уменията на всички членове поотделно и извън батъли. DJ Need е звяр и на техниката, и на флоуа във фрийстайл скречовете:


От същата поредица има едно чудесно соло на китара (на грамофон?) на Crazy B, а освен това Lil Mike ни показва какви сериозни тела правят грамофонистите в активните си батъл години:


Най-запомнящото се изпълнение на Lil Mike извън групата е тази чудата рутина само на един грамофон (изключително трудно е да намериш и да чуеш което и да е парче по такъв начин, че и само с тази техника на един грамофон да изкараш цял ремикс на живо):


А какво правят четиримата диджеи днес? През миналото десетилетие Pone напуска групата, но и до ден днешен е успешен и разнообразен клубен изпълнител, все пак найвече познат като хип-хоп диджей. Сет в „Boiler Room“ като неговия и с такава публика не съм виждал и чувал – годината е 2015-а, мястото е Париж, а тълпата полудява на Dilla, Gravediggaz и Blahzay Blahzay:


Pone се ориентира към по-електронен звук по-наскоро и най-вече когато продуцира. Ето едно парче от миналата година, чийто клип всички фенове на анимацията смятам, че ще оценят: 


Crazy B също е активен на клубната сцена, доколкото знам, а освен това още редовно си пуска грамофоните в студиото и все още прави джъглинг със сетъпа, разположен във Philly style:

За жалост, не знам нищо за Lil Mike и Need през 2021-а. Независимо от това смятам, че и четиримата, заедно и поотделно, имат запазено място в учебника по история на търнтейбълизма.

Discussion 0