ОТ ИГЛА ДО УШИ #27: Ben & Eprom

Published on January 24, 2022 0 Comments

Често съм си мислел, че ако имаше начин да се оттървем от вечното „окей като за беге“, последвано от „е, ама в Щатите и Англия нещата са други“, той вероятно би бил по-често да хвърляме поглед или към Естония, или към Полша, за да видим, че нито има такъв критерий „като за някъде“, нито има почва за такива географски оправдания. Не заради това обаче в статията тази седмица съм включил двама брилянтни грамофонисти от Полша, а просто защото и двамата са от онези, които на този етап са оставили трайна следа. Това са DJ Ben и DJ Eprom. Първият от тях е на сцената от близо 15 години, а вторият е ветеран, започнал още през 90-те.

c095fe5dea37b637a12af757485504ab.png


Специалитетите на Ben са ултратехничните кътове върху каквото и да е темпо и мелодичните скреч рутини. Полякът е печелил три национални IDA титли. Освен това е световен вицешамиоп на IDA (скреч категория) през 2013-а и 2020-а; на Clash of the Titans (със специална тема – Бетовен) през 2020-а; а най-вече - първи на световните финали на Clash of the Titans през 2019-а, когато този батъл все още се провежда на живо и е фрийстайл скреч батъл. Да започнем с един от сетовете му от IDA преди две години:


Може би любимата ми негова работа е изпълнението, което представя на финалите на Clash of the Titans пак тогава - споделям първо краткия едноминутен елиминационен сет, а след това финалния:


Каналът на Ben в YouTube има многогодишен архив и там намирам един страхотен епизод с джази скреч музика, който е от полска хип-хоп поредица за диджеи и бийтмейкъри. Тук слушаме и още двама представители на местната скреч сцена:


Ето още една съвместна работа с поляци с подобна лежерна хип-хоп продукция, изградена изцяло от скречове, като в това видео Ben е най-отляво:


В момента Ben се състезава на фрийстайл турнира на Ortofon, от който предстои да излязат резултатите от елиминации. Отново е посякъл безпощадно и съм сигурен, че ще продължи към следващите кръгове:8867e51770ac01f6dbd0e08f4ba755d9.jpg

Eprom е легенда на полската сцена, но и глобално признат като един от най-техничните и бързи скречъри някога. Той също така е продуцент, музикант и аудио инженер с изключително сериозно собствено изцяло аналогово студио, но за това малко по-натам в статията. И тук няма как да мина без изброяване на титли – през 2007-а година той се състезава в първото издание на IDA и печели златото на световните финали и в двете съществуващи тогава категории: technical, show. Първото видео с негово участие, което съм избрал, е промо тракът за IDA 2012-а, в който виждаме Eprom най-накрая и на фейдъра, и на MPC семплъра:


След гръмкото твърдение, че е един от най-техничните скречъри в историята, няма как да не представя материал, който да онагледи това:


На който му се дълбае повече, може да се забавлява с останалите фрийстайл видеа в канала му. Аз ще се върна години назад до 2005-а, когато Eprom не печели титла, но вече се състезава на ужасно високо ниво с типичните за тогава звук и стилистика:


В Инстаграм канала си той често показва апетитни кадри от това, с което всъщност си вади хляба – смесване и мастериране на музика по изцяло аналогов път:  djeprom


Любопитните по тази тема могат да разгледат сайта на студиото, където може да се намери всичката музика, минала от там, както и повече информация за наградите, спечелени от Eprom като инженер, и техниката, с която борави.


Нескритата любов на поляка, когато става въпрос за музикални жанрове, е електрото. Този сравнително малък като обем, но жив и до днес и всъщност изключитено важен за хип-хоп историята стил не е лъжица за всяка уста – включително аз признавам, че не съм фен. Но Eprom печели световната титла в шоу категорията с един уникален сет именно в тази стилистика и е жалко, че няма архив с по-добро качество от това:


Миналата година през декември финалите на IDA се провеждат изцяло онлайн за втора поредна година и Eprom e поканен да направи аудиовизуален шоукейс, който... отново е с електро. Полякът работи над авторски албум, който ще звучи подобно на това, което ни показва във виртуалното събитие:


Ако не усещате ритъма на елекрото и не знаете как се танцува, в друго от видеата в Инстаграм канала му има показно:


Discussion 0