ОТ ИГЛА ДО УШИ #28: DJ Grazzhoppa

Published on January 31, 2022 0 Comments

В двайсет и осмата статия от рубриката ни ще обърнем поглед към сцената в Белгия. Най-очевидното според мен име, което не може да се подмине, като става въпрос за хип-хоп диджеинг в тази държава, е това на DJ Grazzhoppa.

e844a5e8e4de0c4ba4b91d833bbe15e5.jpg


Той започва своя път с грамофоните още в средата на 80-те. За мнозина е една от основните фигури за белгийския хип-хоп през всичките десетилетия от тогава до сега – това твърдение е подкрепено от участия в десетки албуми, безброй партита и концерти, дълга авторска дискография и споделена сцена с един куп хип-хоп легенди. Отрано се занимава с продуциране паралелно с диджеинг и в средата на 90-те вече издава както микстейпове, така и инструментална музика.  През далечната 1991-а той става шампион на европейския шампионат на DMC - един мистериозен за мен батъл, състоял се независимо от световния финал в Лондон. Разбрах след консултиране със самия Grazzhoppa, че в него участниците също преди това са печелили национални кръгове, явно различни от тези, които са класирали диджеи на световния финал. Видео архив от това събитие за съжаление няма.

През 98-а идва големият състезателен успех на белгиеца. Тогава той печели националната ITF титла, след което става трети на световните финали в категорията „Advancement“ (общата категория, грубо еквивалентна на 6-минутната на DMC, но с триминутни елиминационни и двуминутни финални сетове и със срещане с опоненти лице в лице в стил DMC Supremacy). В YouTube намирам архив от един от сетовете, извоювали титлата, без описание точно на кой кръг е използвал тези рутини:


След 2000-ата година Grazzhoppa става международноизвестен с експерименталния проект „Around the World in 80 Beats“, в който през 2009-а година събира 12 скреч диджеи, саксофонист и вокалистка. За жалост, архивите са оскъдни, но съдейки по това видео, е било жестоко:

Едно изпълнение на този състав е издадено на DVD и то има промо видео, в което виждаме още малко кадри от сцената:

Година по-късно той смалява състава на шестима диджеи и кръщава следващото турне „Back to Scratch”. В този формат грамофонисткият бенд прави изпълнения с още по-подчертано хип-хоп звучене. В YouTube намирам и запис на един цял техен концерт. Споделям първо официален тийзър, а след това дългото видео, ако всичко досега ви е грабнало вниманието достатъчно много:

На базата на подготвената за турнето музика излиза и албум, който може да се слуша и купи в Бендкемп:


В тези години диджеите от бандата имат и редовно радиопредаване, което е доста еклектично и селекцията винаги е интересна. Споделям архив от един епизод, който е най-отдолу в огромния списък със сетове в Миксклауд профила на Grazzhoppa:


Друга значителна част от творчеството на белгийския ветеран от 2005-а година насам е музиката на ню фънк дуото Mo&Grazz. Групата всъщност се състои от самия Grazzhoppa и певицата от проекта с 12-те диджея Моник Харкум, която също така е... негова съпруга.  Техният дебютен албум излиза през 2006-а. Започвам със закриващото този албум парче, в което Моник иска да гледа телевизия, да отиде на кино или ресторант, но Grazzhoppa явно иска само да се упражнява и... ѝ отговаря само със скречове: 


Музиката на дуото всъщност нито е толкова свързана с търнтейбълизма обаче, нито е винаги толкова забавна и лековата. Оставям следващото видео да говори само:


Всъщност цялата им дискография си заслужава, но за мен именно последният албум от 2019-а, кръстен по същия начин като парчето по-горе, се откроява най-много. Който търси груув, намира:


Не мога да мина и без този убийствен трак:

Двамата оползотворяват част от времето в локдаун с тези зареждащи кратки изпълнения във Фейсбук, които излъчват на живо през Фейсбук страницата си тогава:


Междувременно Grazzhoppa продължава да прави бийтове и да работи с рапъри, да записва скречове за парчета на други изпълнители, както и да изпълнява на живо. През февруари 2021-а излиза албум на Brussels Jazz Orchestra, който е с негово участие почти от-до. В момента търнтейбълистът, жена му и оркестърът изнасят концерти и следващото им участие даже е на 11-и в Брюксел. Любимият ми трак от колаборационния албум е „Funky Haircut”, но любимото ми влизане на Grazzhoppa e в „What If”:


Всички проекти с участие на Grazzhoppa и всички новости покрай него най-лесно се следят в канала му в Инстаграм.

Discussion 0