ОТ ИГЛА ДО УШИ #29: DJ Matman

Published on February 14, 2022 0 Comments

В 29-тата статия се връщам към британската сцена за пореден път. Тази седмица ще е „за всекиго по нещо“, тъй като в каталогът на DJ Matman има от всичко – батъл сетове и шоукейсове, хип-хоп миксове, фънк и соул миксове на седеминчови плочи, ремикси и едити, тонове видео материал от стрийминг платформи. Както обичайно започвам с ранните години, които, отново както е обичайно за диджеите в рубриката ни, са свързани с батъли. Британецът се състезава от 2000-ната година, а през 2005-а става DMC Supremacy шампион и ITF Advancement шампион на Великобритания.

d325d5a470cdc33b0adf3d2ff15ac22f.png


Най-представителният сет за стила му тогава, което е и с добро качество, е изпълнен след интервюто му в епизод на отдавна несъществуващото британско предаване за грамофонисти DJ Battle TV – започна от 12:00 натам:


След националната титла Matman представя Великобритания на световните финали и на двата батъла, чийто национални кръгове печели, като на DMC Supremacy преминава през елиминационния кръг, но губи на четвъртфиналите (от DJ Irie, за когото също съм писал статия – „От игла до уши“ №15). Рутините на Matman може да видите след 15:40 и след 53:15:

В годините след това Matman издава един микстейп на диск, занимава се с продуциране и работи по ремикси за саундтрак на iOS игра, подгрява дузини хип-хоп легенди на родна почва, изпълнява в над 15 държави, покорявайки и сцени от сорта на откриване на Наградите на БАФТА, на британските музикални награди Mercury, на автомобилното рали на Gumball 3000.


Причината в следващата част да превъртя бързо лентата и да покажа материали от по-скорошни години е, че Matman засилва онлайн присъствието си във всякакви платформи по-наскоро, а сега можем да се наслаждаваме на натрупаните умения и плочи и с чудесно аудио и видео качество. Затова продължавам с 2013-а и неговия бибойски микс с познати класики, всичките ремиксирани от самия него:


И докато сме на такава вълна, нека видим и как се справя със седеминчовите плочи – видеото е част от негов микс от 2015-а с фънк и фънки хип-хоп, към който има линк в описанието:


Ето още кадри от прецизните движения на британеца с малките плочи, в този микс с по-лежерна, но отново класическа селекция:


А ето и нещо от миналата година от архива в Миксклауд – убийствен и чудесно изпипан сет, темата на който става ясна от обложката и от името:


Предлагам още една апетитна порция класически рап – Matman е виновник за няколко от миксовете от серията на Wax Poetics, отбелязващи годишнина от издаването на култови рап албуми, смесвайки парчетата от целия албум с източниците на семплите в него. Спирам се на този за дебюта на Cypress Hill:


Въпреки че Matman е вече предимно познат като микстейп диджей, скреч уменията му все още въобще не са за подценяване:


Време е да чуем още нещо от творчеството на Мatman като бийтмейкър. Той е в личния ми топ 10 за най-добри съобразени с диджеи бленди и едити. Голяма част от тях са в YouTube канала му, още по-голяма – в неговия Patreon, който е с платен абонамент, а един миналогодишен, който излиза на бързо разпродала се 7- инчова плоча, може да се слуша в неговия Bandcamp:


Оставям линк и към Patreon страницата, ако някой се интересува.


Matman не е чужд и на аудиовизуалния диджеинг. В следващото видео той показва избрани моменти от сет, посветен на хитовете на 80-те от различни жанрове:


Активен е в Instagram, където се появяват откъси от всичките различни неща, с които се занимава. В този пост показва импровизирани моменти от стрийминг шоуто му в Twitch:


Всичко, включено дотук, не е „най-доброто от“, а само малка част от наистина впечетляващия като обем и качество архив на Matman. Ако искате искате миксове с класически хип-хоп, плейлистът ви за следващите месеци е уреден.

Discussion 0