ОТ ИГЛА ДО УШИ #30: Sebb Bash

Published on February 22, 2022 0 Comments

Тази седмица в „От игла до уши“ продължавам със статиите за изпълнители от държави, за които не е ставало въпрос преди. Sebb Bash е диджей и продуцент от Швейцария и е един от най-любопитните образи, за които съм писал досега. Малко може да се разбере за биографията му, въпреки че е ветеран, а в началото на века живее в САЩ и продуцира за една дузина легенди, включително Prodigy от Mobb Deep (мир на праха му). Той е буквално човекът с малкото думи и многото плочи. 

5919ddc49936af3bd2b8074bc79af37b.png


Доколкото знам, никога не се е интересувал от батъл диджеинг, а и не е грамофонист в по-обичайния смисъл на думата. Защо тогава го включвам в рубриката ли? Защото неговото ниво на боравене със седеминчови плочи всъщност изисква техника и прецизност, които доближават ползването на грамофони до свирене на инструмент. 

Но още повече – ухото, което има за изграждане на сетове, за удължаване на чудати брейкове, които не всеки би чул, даже да има същите плочи, комбинирано с абсолютно нечуваната му колекция са наистина впечатляващи и ми напомнят, че една по-обща, неконкретна дефиниция за търнтейбълизъм би била сглобяването на един необичаен музикален пъзел, чийто парченца и финално изображение обаче си измисляш сам, независимо с какви средства ги подреждаш. В този смисъл нещата на Sebb Bash са най-добрите и интересни пъзели. 

Колкото и партита да е правил и каквото и да е изкарвал на касетки или дискове през 90-те, а и след това, няма да можем да чуем нищо от тази епоха – не намирам никакъв онлайн архив; в Дискогс не фигурира никаква дискография, по-ранна от миналото десетилетие; даже в „production credits“ ги няма песните, които е продуцирал, докато е живял в Щатите. Единствените два профила в каквито и да е платформи, за които знам, са в Инстаграм и в Бендкемп. В Бендкемп биография няма, а в Инстаграм кратката информация гласи само: „Noise Factory since 1992. Bookings & Inquiries : sebbbash.music@gmail.com“. Съвсем малко за него и от самия него разбираме от видео на Mass Appeal, което промотира единствения му солов инструментален албум на име „Imports“, издаден от ALC Records през 2018-а, разпространяван в САЩ от Fat Beats и с изпълнителен продуцент – основателя на лейбъла и неговия добър приятел Alchemist: 

Ето го и самия албум, като препоръчвам да прочетете и ревюто в онлайн магазина на Fat Beats:

Понякога Sebb Bash снима видеа, в които си играе с две копия на парче, което е семплирано в някоя хип-хоп класика, но почти винаги с такова, което не съм виждал някой да извади на плочи:

Ето още едно подобно:

Швейцарецът е приятел и с DJ Goce от Funky Fresh Crew от Скопие, които го поканиха да участва в поредицата им „Friends & Family“ по време на първия локдаун. За щастие сетът си стои на тяхната страница, макар и с недобро видео качество – феноменален е.

Друг страхотен микс отново с фънк, соул и псай рок е този, с който гостува на платформата Soul in the Horn преди около година:

Всъщност Sebb не е в Инстаграм отдавна, но откакто ползва платформата, има ужасно много материал там. Което и видео да избера, няма да сбъркам:

Понякога разцъква и рап сингли:

Ще приключа с още малко инструментали. Малко преди албума негов бийт се появява в компилацията „Homieland Vol. 2”, издадена от френския лейбъл Bromance Records през 2016-а:


Преди точно един ден Sebb Bash показа резултатът от една нощ в студиото. (Пали си с кибрит.) Дали нещо от това ще види бял свят извън това клипче, можем само да гадаем:

За заинтригуваните от бийтовете му оставям линк към всичко, на което е упоменат като продуцент в Дискогс.

Който знае френски или немски и иска да разбере повече за него, може да гледа и едно видео, от което става ясно, че е спечелил приз от Швейцарски музикални награди през 2019-а, както и да слуша дългото интервю* в последния линк:


*във видеото не казва кой знае какво, съдейки по немските субтитри, а френски не знам, тъй че ако някой френскоговорящ стигне до интервюто, бих се радвал да ми пише и да ми разкаже - Del

Discussion 0