5 ТОП 5 с dotyo

Published on March 05, 2022 0 Comments

Йооо, ако следиш редовно класациите, които ти предлагаме, със сигурност си срещал dotyo в тях. Това е бийтмейкърския му псевдоним, но той всъщност е замесен както в брейкинга, така и в емсиинга, а като най-близко до него определя диджеинга. Какво обаче той ни писа за хопа и неговия опит ще те оставим да прочетеш в оригинал.

"Първия елемент, до който се докоснах, беше брейкденсинга. Още назад във времето, във училище - 3-ти клас с част от моите съученици разцъквахме с един касетофон отзаде зад чиновете през междучасията и след часовете. Не казвам, че сме били някакви професионалисти, но правихме по някой друг хеликоптер, хаха.

След това емсиинга се появи, когато бях на 14 и исках да пиша песни. Тук е моментът, в който много се радвам, че тези "песни", които с един приятел правихме тогава, ги няма никъде хаха. Но малко след всичко това се прояви интереса ми и към фрийсталите и от 19 годишен до ден днешен си разцъквам фрийта за кеф.

A за диджеинга интереса го имам от 18 годишен насам. За съжаление все още не цигъркам по плочите. Правя предимно boom bap инструментали от над 10 години, които се опитвам да семплирам по класическите техники. От скоро имам и Akai MPC Live 2 и започнах да семплирам от плочи, така че ще изкачат много нови неща от мен гарантирано!"

От къде го познаваме ли? Той е брат на наша близка приятелка и съученичка. Тя доста ни е повлияла в изграждането на вкуса ни за рап. Но може би друг път ще пишем повече за нея. 

Dotyo ни помогна страшно много при организирането на първото ни събитие в родния ни град, като ни селектира супер яки олдскул тракове за подгрявката преди лайва. А в момента можете да чуете супер яките му бийтове като фон на някои от видеорубриките ни. Той е човек, който супер много уважаваме и винаги ще сме му благодарни за помощта, която ни е давал през годините и за всичко, с което е допринесъл за Подземието!

Хайде сега да видим какво от българското го кефи. 

11d4b2c879af65a26e160f3a6622f917.jpg

× Артисти/Групи:

 1. Shano Crew;
 2. СЕКТА;
 3. 5 o'clock;
 4. ЖЛЪЧ;
 5. Wosh MC.


× Колаборации/Сайфъри:

 1. Sistah, STARTERAs & Atila - Hip Hop;
 2. Loading In Progress, Jahmmi Youth, Sen I - Livin Good;
 3. Secta x Imera - Смъртоносна комбинация;
 4. ЖЛЪЧ / ГЕНА / DJ SKILL - Нас;
 5. Wosh MC, LOGO5, FARS, Ruth, DJ Darkstep - Песента.


× Албуми:

 1. Aтила - Новолуние;
 2. Жлъч/Гена - УДАР;
 3. Герата & NRG_D - Ти избираш;
 4. Sfonk - Терапия;
 5. Silent City - Шум от тихия град.


 × Песни:

 1. Loading in Progress - Вятър;
 2. Wosh MC & Yoko - Спомени;
 3. Aтила - Приятелю стар;
 4. FARS - Flying Minds;
 5. Jazztone - Nostalgia.


× Бийтмейкъри:

 1. Chukito;
 2. LUBAKA (Няма Дерт);
 3. SBM;
 4. Nuclearcore;
 5. ITRAK.


× Любим видеоклип:


"За бийтмейкърите нарочно не съм казал ГЕНА, щото всички знаем, че ГЕНА е на 3 морета.

Salute за всички, oбичайте се и нека има все повече хип хоп в България!"


•••


Можеш и ти да бъдеш част от рубриката и да ни представиш своите ТОП 5! Просто бъди активен във facebook, instagram и youtube. Дай ни сигнал, че си в играта, а ние ще ти пишем.

Discussion 0