ОТ ИГЛА ДО УШИ #32: DJ Ease

Published on March 07, 2022 0 Comments

Тази седмица статията няма да е свързана с Украйна, защото не намерих други украински скреч диджеи с достатъчно материал за гледане и слушане онлайн, но все пак започвам с това ясно и еднозначно визуално съобщение:


Също така ще използвам началото на статията, за да припомня, че въпреки помощта на държавата, както вече и на немалко бизнеси за избягали от войната в Украйна и пристигнали в България хора, има как и има защо да помогнем – в края на статията от миналата седмица оставих няколко линка, а тук споделям и този: #BGforUkraine


А сега – за DJ Ease, един от най-успелите съвременни грамофонисти. Той е национален шампион в САЩ на DMC Supremacy през 2020-а, на Red Bull 3Style през 2017-а, на Gong Battle, организиран от покойния Roc Raida, през 2013-а. В края на миналата година той стана световен шампион в есенното издание на Goldie Awards, на което бях поканен да участвам и аз. Но освен тези състезателни успехи, Ease е известен и доказан парти хип-хоп диджей, който е подгрявал някои от най-големите стари и нови изпълнители в жанра. Освен че има своя редовна клубна вечер в Лас Вегас, Ease е диджеят на Young M.A. и е на турне с него или пък сам почти постоянно.

9f0730b90cfc061fb599079d872123df.png


Той е истински професионалист във всяко едно отношение, включително в присъствието си онлайн – както може да се предположи от биографията му, има ужасно много видеа и рутини, а немалка част от тях са много качествено заснети, монтирани и обработени. Започвам с едно такова: 


Връщам се няколко години назад към рутината му с Kool & The Gang и Da Bush Babees, която използва и на финалите на 6-минутната категория на DMC през 2015-а:


Тогава той става пети донякъде и заради технически проблеми по време на сета. През 2013-а и 2014-а печели третото място със сетове, изградени изцяло от хип-хоп, в които има още рутини, които харесвам много. Ето още една от тях с класиката на Gang Starr:


През 2019-а Ease е на турне в Европа. Докато е във Великобритания, се среща с DJ Angelo и забъркват това видео в студиото на британеца:


От същия период харесвам много още едно видео, на което виждаме Ease на необичаен за него сетъп, отново с интерпретация на хип-хоп класика:


Както казах в началото, Ease печели щатската титла на DMC Supremacy през 2020-а, когато за първи път категорията се провежда онлайн, и то в доста развлекателен вариант – с кратки видеа освен самите рутини, в които диджеите, които се изправят един срещу друг... си говорят мили работи. :D DMC запазиха тази идея и за финалите на Supremacy миналата година, когато нямаше национални кръгове, а направо световни елиминации и финали. Ease се класира и стигна до полуфинал, който изгуби, но четвъртфиналът срещу Esquire е просто легендарен (ако искате да гледате само рутината, която препоръчвам, почнете от 2:12):


Отново много силно изпълнение и отново с бийтджъглинг със знаково рап парче е от единия рунд на американския финал срещу DJ Precision през 2020-а:


В Goldie Awards диджеите, избрани лично от A-Trak, трябва да представят 5-минутно видео за елиминациите, а после две двуминутни видеа за финалите. Уточнявам, че това е второ онлайн издание на Goldie Awards и в техните правила не се забраняват видео ефектите и монтажът – даже напротив, насърчават се, създавайки нов вид батъл, в който любопитното и забавното, постигнато чрез монтаж, взима превес. Имайки това предвид, сетовете на Ease са изненадващо традиционни и премерени, натоварени с остри видео дисове и добре пасващи в заданието на турнира, но и достатъчно пълни с... ами, дижеинг, не софтуерни и видео трикове:


Никога не съм криел, даже съм споменавал както в статиите, така и в подкаст епизодите, че не съм фен на състезанието на Редбул и сетовете даже на любими диджеи не ме впечатляват особено. Но тъй като това е една от титлите на Ease, а и е харесван сет от адски много диджеи, завършвам с печелившото му изпълнение от 2017-а на финалите на Red Bull 3Style във Вашингтон:

Discussion 0