ОТ ИГЛА ДО УШИ #33: Vekked

Published on March 14, 2022 0 Comments

№33 е краят на нашата рубрика и нямаше как да не приключа с някого от титаните в този бранш. Но първо, отново ще използвам статията, за да призова читателите ни да се огледат къде и как могат да бъдат полезни на пристигнали в България украинци. Миналите две седмици оставих линкове в тази връзка, а сега добавям и препратка към страницата на новосъздалия детски център в София, както и Фейсбук групата към него, в която координаторите всекидневно публикуват информация за развитието, дейностите и нещата, от които има нужда там:

Ситуационен Център Отворени Врати

Проект #ЗАДОБРОТО


...


А сега и малко заключителни думи. Благодаря на всички, които са чели статиите и са гледали и слушали творчеството на включените диджеи. Благодаря и на екипа на Подземието. Надявам се, че е било интересно макар и на шепа хора, но още повече – че е било полезно и образователно. Една съвсем мъничка цел на рубриката беше да ми служи като контрааргумент на занимаващите се и феновете, които твърдят, че в съвременния търнтейбълизъм няма хип-хоп. Сега вече мога да придружа своя обичаен отговор – „Не, приятелче, ти просто не се интересуваш от съвременен търнтейбълизъм и нищо не следиш.“ – с 33 статии за около 50 диджея от няколко различни поколения, базирани в много градове в 12 различни държави.

Припомням, че една част от критериите ми беше търнтейбълистите да са все още активни, и то с някакъв тип изпълнения, които са характерни за грамофонизма. Тук е моментът и да направя неизчерпателен списък с някои от най-бележитите в историята на това изкуство, които също все още разрушават грамофони и фейдъри, за които за добро или лошо нарочно нямаше статии – Cash Money, Red Alert, Jazzy Jef, DJ Scratch, Babu, Shortkut, D-Styles, Mix Master Mike, Craze, A-Trak, Rob Swif, Mista Sinista, Total Eclipse, Q-Bert, Kentaro, Rafik, Netik, Chris Karns, Precision, Dopey, Skratch Bastid. Основната причина да ги игнорирам за сметка на тези, които включих, беше, че се надявах да спечеля вниманието на миниатюрната общност от занимаващи се или занимавали се в България, които смятам, че трябва вече да са добре запознати с творчеството на гореспоменатите.

Имаше една друга основна мотивация зад създаването на този архив – мислех си какво ми е липсвало, а е могло да ми бъде от полза и да ми отвори очите и ушите, когато аз започвах да се занимавам, така че да имам по-адекватно разбиране още отначало. Нещо като „От игла до уши“ със сигурност щеше ми спести доста лутане и изгубени часове, затова отделих време да създам този архив. Приключвам с една молба – ако случайно знаете за тези статии и разберете, че някой ще започва сега да учи скречове или ще става хип-хоп диджей, пратете му линк към рубриката, даже да не харесвате как съм представил диджеите в нея и да не сте съгласни с нещата, които съм написал – може да се окаже, че е имало защо.


...


772442ddaf1db626232c4699ee17648b.png

И сега за Vekked – ако не се лъжа, единственият седемкратен световен шампион в света на състезателния диджеинг. Всъщност той се класира на всички световни финали между 2012-а и 2015-а, като освен седем титли, печели второто място три пъти и третото място два пъти.

2012

Преди десет години не успява да попадне в топ 3 на финалите на DMC, но в 6-минутните си сетове включва някои от рутините, с които диджеи и фенове го свързват моментално – бийтджъглинг рутините с „Insane in the Brain“ и с „Ray Bahn Vision“ на A-Trak и Cyhi The Prince, както и скреч рутината, станала известна с името „do I have to tell you that you’re wack!?”:


Тогава в онлайн формата става пети, а после се състезава и на световните финали на живо, когато включва и рутината с „I Need a Dollar”:


Същата година обаче печели и първата си световна титла – тогава побеждава шотландеца Richie Rufone на финала на DMC Supremacy. Този батъл на е архивиран, но на канала на Vekked е качено това, което е изпълнено на един от финалните рундове - убийство:


В края на годината Vekked се състезава в категорията Technical на IDA и я печели, прибирайки вкъщи втора световна титла за един сезон. Още един космически джъгъл от каталога на канадеца слушаме в първия от двата финални рунда срещу Topic от Франция:


Ето още едно изпълнение от 2012-а, което е по-добре снимано и архивирано в YouTube канала на Vekked:


2013

През 2013-а Vekked се завръща на финалите в Краков, за да ги спечели отново, този път оставяйки Five от Чехия и Skillz от Франция зад себе си. Ако не бъркам, на полуфинала тогава и за първи път показва рутината с хита на Лени Кравиц:


Отново се класира и на финалите на онлайн DMC, а този сет има едно от любимите ми интрота на батъл сетове въобще. Ако на някого не му се слуша целия, препоръчвам да не пропуска поне последната минута и половина, в която Vekked демонстрира как се прави изрядна мелодична скреч рутина:


Все още говорим за 2013-а. Абсолютно необяснимо за мен губи финалa на Supremacy, който отново е срещу Richie Ruftone – сякаш е трябвало да дадат по една титла и на двамата, след като се е случил прецедентът стигналите до последната битка диджеи да са същите като предишната година. Преценете сами дали Vekked е бил по-слаб:


2014

Три световни титли не са били достатъчни за Vekked и през 2014-а той отново отива на всички батъли. На DMC Supremacy отнася всички от елиминациите до полуфинала, а накрая губи от IFTW и така става втори за втора поредна година – според мен отново незаслужено:


Същата година става трети на IDA Technical и трети на DMC Online, което е първото класиране в топ 3 за Vekked на 6-минутна категория. Разбира се, по-важно от всички тези цифри, статистики и години е това, че за пореден път той представя сетове, които ще останат в историята:


Същата година се появява и знаменитият отбор The Fresherthans – Brace и Vekked. Тяхно изпълнение съм споделял в статия №4, в която обяснявах новопоявилите се формати в DMC, и в статия №8, която беше посветена на Brace. Отново е непонятно за мен как победителят от тази година е събрал повече точки от тях на финалите в шоу категорията на IDA, но те стават втори, а точно това видео не съм включвал в миналите статии:


2015

През 2015-а Vekked не се състезава в IDA, но въпреки това тази е голямата година за него – тогава той увеличава броя на световните титли от 3 на 6, печелейки онлайн DMC, световните финали на DMC на живо и отборната категория на DMC заедно с Brace. Това е безспорно най-известният и разпознаваем сет на Vekked, а всъщност и едно от най-гледаните видеа с традиционен търнтейбълизъм в интернет:


Fresherthans са просто ненадминати в комбинацията между техничност и сложна координация между двама диджеи от една страна и мелодичност и фънки звук от друга:


2017

През 2016-а Vekked си взима почивка от батъли, но през 2017-а се завръща отново. Тогава той печели и седмата си световна титла като част от Fresherthans в отборната категория на DMC, а както казах по-горе, видеото е вече споделяно в статия №4. Всъщност не знам някой друг грамофонист бил ли е толкова пъти на световни финали колкото него. Същата година той пробва късмета си и на Goldie Awards, като всъщност това е единственият батъл, на който не минава елиминациите. Изпълнението отново е жестоко, а накрая Vekked показва и своята китараграмофон. Истинска рок звезда:


От 2017-а насам Vekked има още един куп видеа, освен това има няколко турнета зад гърба си, както и проект с банда. По собствените му думи е отделил много повече време за продуциране и свирене на пиано и е правил поръчкова музика за реклами. В момента развива успешен канал с уроци по грамофонизъм в Twitch, освен това организира онлайн батълите Flip or Flop и Battle For Noob Supremacy (които аз спечелих пет пъти – но ни най-малко не е това причината да го хваля толкова в тази статия, просто обективно е един от най-добрите грамофонисти на планетата).

Discussion 0